Suprimarea termenului de 'rasă' din legi nu va desfiinţa rasismul

Epoch Times România
23.05.2013

Deputaţii Adunării Naţionale a Franţei au votat, la propunerea alianţei 'Frontul de stânga', în favoarea suprimării termenului de 'rasă' din legislaţia franceză. Încercările de a schimba realitatea prin intermediul cuvintelor atestă faptul că politicienii nu percep realitatea, afirmă filosoful francez Chantal Delsol, în paginile ziarului Le Figaro.

Motivaţia deputaţilor este de înţeles, consideră autoarea articolului: folosind cuvântul 'rasă', cel care îl rosteşte este deja rasist, pentru că delimitarea pe rase există doar în minţile şi în discursurile adepţilor supremaţiei rasiale. Prin urmare, în tot acest timp, legile franceze menite să protejeze societatea de nazism şi să proclame respingerea lui, dimpotrivă, au menţinut existenţa acestuia.

După cum subliniază Delsol, un cuvânt nu este un obiect: cuvântul 'copac', de exemplu, nu este copacul însuşi, ci o reprezentare a acestuia. Înlăturând din legi orice menţionare despre 'rasă', deputaţii francezi speră să-i facă pe cetăţeni să uite de reprezentări, însă acest lucru nu se va întâmpla, este convinsă autoarea.

Istoria ne învaţă că între grupurile de oameni există diferenţe vagi, superficiale, dar totuşi diferenţe, aminteşte Delsol. A transforma aceste diferenţe în criterii pentru discriminare şi motive de ură constituie o tentaţie extrem de răspândită, instinctuală şi caracteristică omului. A considera nazismul un caz unic de explozie a rasismului este o mare eroare, afirmă autoarea articolului din Le Figaro, preluat de Inopressa.ru.

Chantal Delsol îşi exprimă îndoiala că, după ce cuvântul 'rasă' va fi scos din textul legilor franceze, va înceta comercializarea pe ascuns a 'Planurilor înţelepţilor Sionului' (broşură care a circulat la începutul secolului al XX-lea în Europa şi care conţinea aşa-zise planuri de dominaţie mondială întocmite de evrei).

În opinia sa, votul care a avut loc în parlamentul francez nu este altceva decât un exemplu de neacceptare a realităţii, în pofida faptului că în acest caz realitatea nu este un obiect, ci o reprezentare.

Gânditoarea franceză se declară iritată de atenţia pe care autorităţile ţării o acordă simbolurilor şi de incapacitatea lor de a sesiza realitatea care necesită reforme. Un guvern preocupat doar de simboluri, cum este cel francez, nu are nimic în comun cu politica: acesta este un cor de operă, cler, o adunare de druizi sau orice altceva. Franţa, însă, are nevoie disperată de o instanţă politică, notează în concluzie Chantal Delsol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor