Despre încălcările drepturilor omului în China la Facultatea de Jurnalism

Jennifer Zeng la ceremonia de premiere a Festivalului de Film Free Speech, 12 mai, Philadelphia. Filmul "Free China" descriind povestea persecuţiei suferite de dna. Zeng a primit cea mai înaltă distincţie.
Jennifer Zeng la ceremonia de premiere a Festivalului de Film Free Speech, 12 mai, Philadelphia. Filmul "Free China" descriind povestea persecuţiei suferite de dna. Zeng a primit cea mai înaltă distincţie. (Edward Dai / The Epoch Times)

Joi, 9 ianuarie 2014 la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a avut loc o proiecţie a documentarului „Free China – Curajul de a crede” în cadrul „Serilor F.J.S.C.”, un eveniment consacrat al instituţiei.

Evenimentul a beneficiat de prezenţa doamnei decan Viorica Paus şi a circa 50 de studenţi care au avut oportunitatea de pune întrebări despre informaţiile prezentate în film invitatului serii, Adrian Sturdza, redactor şef al publicaţiei Epoch Times România.

Actele de cruzime ale aparatului de represiune al guvernul chinez prezentate în film au surprins o bună parte a participanţilor la eveniment. Profesorul Antonio Momoc, moderatorul evenimentului, a remarcat că ororile regimului comunist din China care includ munca silnică, persecuţiile împotriva disidenţilor, supravegherea permanentă şi cenzura, transplanturile şi comercializarea de organe aparţinând deţinuţilor politici, poliţia internetului, propaganda de la televiziunea de stat - au amintit studenţilor de absurdul orwellian şi de tirania regimului de dinainte de 1989.

Deşi similarităţile cu crimele regimului comunist din România sunt numeroase, dl. Momoc a subliniat că, faţă de China de astăzi, România nu a avut parte de atrocităţi extreme ca recoltarea forţată de organe, dar nici de o rezistenţă susţinută zeci de ani în faţa represiunii, făcând referire la eforturile care se fac în prezent de a sensibiliza opinia publică în privinţa încălcărilor drepturilor omului în China.

Co-producţie a televiziunii NTD şi a regizorului american Michael Perlman, filmul „ Free China – Curajul de a crede” relatează poveştile lui Jennifer Zeng şi Charles Lee, victime ale celei mai masive campanii de represiune lansate de guvernul chinez după Marea Revoluţie Culturală: persecuţia disciplinei spirituale Falun Gong. Caracterizată de practicarea unor exerciţii lente ce urmăresc îmbunătăţirea stării de sănătate împreună cu o conduită morală bazată pe principiile adevăr, compasiune şi toleranţă, disciplina Falun Gong a trezit ura liderului comunist Jiang Zemin datorită popularităţii ei în continuă creştere, reflectând astfel vechea frică a liderilor comunişti faţă de grupuri mari independente din societatea civilă. Acesta a ordonat în 1999 eradicarea acestei mişcări, lansând împotriva ei o campanie de persecuţie de o cruzime fără precedent, care continuă şi în momentul de faţă.