Qatarul se retrage din OPEC

Saad al Kaabi
Saad al Kaabi (Pakistan Point)

Oficiali din Qatar au declarat luni că ţara va părăsi OPEC în ianuarie 2019, dar va participa la şedinţa grupului de exportatori de petrol din această săptămână, declarând că decizia a însemnat că Doha ar putea să se concentreze pe consolidarea poziţiei sale ca exportator de gaz natural lichefiat la nivel mondial (GNL).

Doha, unul dintre cei mai mici producători de petrol din organizaţia ţărilor exportatoare de petrol, este blocat într-un conflict diplomatic cu liderul de facto al grupului - Arabia Saudită- dar a declarat că mişcarea de a părăsi OPEC nu a fost motivată politic.

Ministrul de stat pentru afaceri în domeniul energiei, Saad al-Kaabi, a declarat într-o conferinţă de presă că ţara sa, care a fost membru al OPEC timp de 57 de ani, va participa la reuniunea grupului joi şi vineri săptămâna aceasta şi va respecta angajamentele asumate.

"Qatar a decis să-şi retragă calitatea de membru al OPEC în ianuarie 2019, iar această decizie a fost comunicată OPEC-ului în această dimineaţă", a spus ministrul.

Qatar are o producţie de numai 600.000 de barili pe zi (bpd), comparativ cu cele 11 milioane de bpd produse de Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din lume şi cel mai mare exportator din lume.

Dar Doha este un jucător influent pe piaţa globală de GNL cu o producţie anuală de 77 de milioane de tone pe an, pe baza rezervelor sale uriaşe de combustibil din Golf.

OPEC şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, urmează să se pună de acord cu o reducere a extracţiei de ţiţei la întâlnirea de săptămâna aceasta, în încercarea de a sprijini preţurile la ţiţei care au scăzut cu aproape 30% din octombrie.

Preţul petrolului a crescut luni cu aproximativ 5%, după ce Statele Unite şi China au fost de acord cu un armistiţiu de 90 de zile în războiul comercial, dar ţiţeiul crude Brent continuă să se tranzacţioneze la aproximativ 62 USD pe baril, cu mult peste nivelul maxim din octombrie, de peste 86 USD.

Al-Kaabi, care este în fruntea delegaţiei OPEC din Qatar, a declarat că decizia nu este politică, ci legată de strategia pe termen lung a ţării şi intenţionează să-şi dezvolte industria de gaze şi să crească producţia de GNL la 110 milioane de tone până în 2024.

Membrii OPEC, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, şi Bahrain şi Egipt, au impus un boicot politic şi economic asupra Qatarului din iunie 2017, acuzându-l că susţine terorismul. Doha neagă acuzaţiile şi declară că boicotul urmăreşte să afecteze suveranitatea sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie