Ministrul israelian al Apărării demisionează din cauza armistiţiului din Gaza

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman
Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman (Getty Images)

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a anunţat miercuri că îşi dă demisia în semn de protest faţă de un armistiţiu încheiat în Gaza, pe care l-a catalogat drept o “capitulare în faţa terorii”.

Demisia sa va slăbi probabil coaliţia guvernamentală conservatoare a premierului Benjamin Netanyahu.

În momentul în care şi-a anunţat demisia, Lieberman a cerut organizarea de noi alegeri.

“Ce s-a întâmplat ieri – armistiţiul combinat cu procesul cu Hamas – este o capitulare în faţa terorii. Nu are alt înţeles. Ce facem acum ca stat este faptul că am cumpărat linişte pe termen scurt, costul fiind pagube serioase şi pe termen lung la adresa securităţii naţionale”, a declarat el jurnaliştilor.

Lieberman a cerut de mult timp o politică israeliană mai agresivă în Fâşia Gaza, anunţul privind demisia sa având loc după cea mai intensă rundă de lupte dintre cele două tabere de la războiul din 2014, potrivit publicaţiei The Guardian.

Conflictele violente ce au durat două zile au izbucnit duminică, după ce forţele speciale israeliene s-au implicat într-un schimb de focuri mortale cu militanţi Hamas. A fost o misiune de infiltrare adânc în teritoriul enclavei de coastă ce a fost descoperită în momentul în care soldaţii israelieni au trecut de un punct de control al Hamas.

Hamasul şi Israelul au schimbat rachete şi lovituri aeriene timp de luni de zile, deseori în contextul amplificării tensiunilor generate de vărsarea de sânge ce a avut loc în timpul protestelor la graniţa dintre Gaza şi Israel. Soldaţii regimului din Tel Aviv au ucis aproximativ 170 de manifestanţi palestinieni şi au rănit alte câteva mii în ultimele luni de proteste.

Netanyahu a fost presat să acţioneze în forţă de către comunităţile israeliene care locuiesc în apropierea Gazei, după ce acestea şi-au văzut fermele incendiate de baloane şi zmeie incendiare lansate de palestinieni. De asemenea, presiunea a venit şi din partea propriului guvern, în principal de la Lieberman.

Recent, Lieberman a declarat Parlamentului israelian că el nu mai are “nicio alternativă” decât aceea de a lansa o acţiune militară împotriva militanţilor Hamas. De fapt, el chiar a ameninţat cu invadarea Gazei: “Războaiele sunt purtate doar atunci când nu există nicio alternativă şi acum nu există nicio alternativă”. De asemenea, politicianul israelian a indicat că nu va fi luată în considerare nici mai mult, nici mai puţin decât “cea mai dură replică” la adresa grupării Hamas, în condiţiile în care Tel Aviv-ul “a epuizat toate celelalte opţiuni”.

Membri ai Cabinetului israelian au criticat de asemenea o decizie privind ridicarea parţială a blocadei asupra Gaza în această lună pentru a permite livrări de combustibil şi ajutoare în valoare de 15 milioane de dolari de la Qatar.

Anterior, Netanyahu şi-a apărat decizia de a permite accesul banilor în Gaza ca o cale de a evita un “război inutil” şi de a evita un dezastru umanitar. De asemenea, el a susţinut miercuri că liderii Hamas “au cerşit un armistiţiu”.

Hamas a descris armistiţiul ca o victorie, în timp ce câteva sute de israelieni din sudul ţării au blocat drumuri şi au incendiat cauciucuri marţi noaptea în semn de protest faţă de înţelegerea încheiată de guvern cu Gaza.

De asemenea, Lieberman a declarat că partidul său va pleca din coaliţia lui Netanyahu, astfel că premierul va avea o majoritate la limită - un singur loc - în Parlament.

“Ar trebui să convenim asupra unei date pentru alegeri cât mai curând posibil”, a adăugat ulterior Lieberman.

Alegerile nu ar trebui să aibă loc până în noiembrie 2019, însă demisia lui Lieberman creşte probabilitatea unui scrutin anticipat la care ministrul apărării ar putea participa.

Lieberman conduce partidul Yisrael Beitenu, care deţine cinci locuri în Parlamentul israelian (Knesset) cu 120 de locuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe