Oficiali turci consideră că un jurnalist saudit dispărut a fost ucis în Consulatul Riadului din Istanbul

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi (Captură Foto)

Oficiali turci consideră că jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost probabil ucis în interiorul Consulatului saudit din Istanbul de către o echipă specială, potrivit diverselor rapoarte media publicate duminică, a precizat Deutsche Welle.

“Evaluarea iniţială a poliţiei turceşti este că domnul Khashoggi a fost ucis la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Credem că uciderea lui a fost premeditată, iar că trupul acestuia a fost scos ulterior din Consulat”, au precizat surse anonime pentru Reuters şi Associated Press.

Publicaţia The Washington Post, pentru care a scris Khashoggi, a citat surse anonime afirmând că investigatorii turci consideră că o echipă formată din 15 membri “a venit din Arabia Saudită” pentru a-l ucide pe jurnalist. “A fost o crimă planificată în prealabil”.

AFP a notat: “Pe baza descoperirilor iniţiale, poliţia consideră că jurnalistul a fost ucis de o echipă trimisă special în Istanbul, care a plecat de acolo în aceeaşi zi”.

Un prieten apropiat al lui Khashoggi a declarat agenţiei de ştiri DPA că poliţia l-a informat despre concluziile lor, considerând că trupul jurnalistului ar fi fost tăiat în bucăţi.

Consulul general al Arabiei Saudite a respins rapoartele privind o eventuală răpire a jurnalistului, declarând pentru Reuters că ţara sa ajută în procesul de căutare a lui Khashoggi.

Poveşti conflictuale

Khashoggi a dispărut după ce a intrat marţi în misiunea diplomatică. Oficiali saudiţi au insistat că jurnalistul a ieşit din consulat, însă guvernul turc a precizat că toate dovezile au sugerat că el se afla totuşi în interiorul clădirii.

Ankara a lansat o investigaţie în dimineaţa zilei de sâmbătă, promiţând că îl va găsi pe jurnalist.

“Un jurnalist să dispară într-o ţară sigură precum Republica Turcă este ceva ce va fi monitorizat cu atenţie”, a declarat Omer Celik, purtător de cuvânt al partidului de guvernământ, potrivit agenţiei de ştiri Anadolu.

Fred Hiatt de la Washington Post a susţinut într-o declaraţie: “Dacă rapoartele asasinării lui Jamal sunt reale, atunci acesta este un act monstruos şi de neînţeles”.

“Jamal a fost – sau, după cum sperăm, este – un jurnalist dedicat şi curajos. El scrie dintr-un sentiment de dragoste pentru ţara sa şi din credinţa profundă în demnitatea şi libertatea umană”.

Critic proeminent al Regatului

Khashoggi a locuit în exil autoimpus în SUA din 2017, temându-se ca va fi arestat pentru criticile la adresa prinţului saudit moştenitor Mohammed bin Salman. În articole publicate în The Washington Post, jurnalistul a contestat politicile Regatului faţă de Qatar şi Canada, precum şi intervenţia militară condusă de Riad în conflictul din Yemen.

Jurnalistul s-a dus la Consulatul saudit pentru a obţine un document oficial în vederea căsătoriei cu o femeie turcă.

Diverse grupuri pentru drepturile omului au cerut Riadului să clarifice locul unde se află Khashoggi.

Sarah Leah Whitson, director pentru Orientul Mijlociu la Human Rights Watch, a cerut Arabiei Saudite să prezinte dovezi pentru afirmaţia că jurnalistul a plecat singur din Consulat şi că nu l-au arestast agenţii saudiţi.

Sherrif Mansour, coordonator de programe pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în cadrul Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, a afirmat că eşecul lui Khashoggi de a ieşi din Consulat “este un motiv de alarmă” ţinând cont de tiparul autorităţilor saudite de “a aresta în linişte jurnalişti critici”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe