Oficiali turci consideră că un jurnalist saudit dispărut a fost ucis în Consulatul Riadului din Istanbul

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi (Captură Foto)

Oficiali turci consideră că jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost probabil ucis în interiorul Consulatului saudit din Istanbul de către o echipă specială, potrivit diverselor rapoarte media publicate duminică, a precizat Deutsche Welle.

“Evaluarea iniţială a poliţiei turceşti este că domnul Khashoggi a fost ucis la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Credem că uciderea lui a fost premeditată, iar că trupul acestuia a fost scos ulterior din Consulat”, au precizat surse anonime pentru Reuters şi Associated Press.

Publicaţia The Washington Post, pentru care a scris Khashoggi, a citat surse anonime afirmând că investigatorii turci consideră că o echipă formată din 15 membri “a venit din Arabia Saudită” pentru a-l ucide pe jurnalist. “A fost o crimă planificată în prealabil”.

AFP a notat: “Pe baza descoperirilor iniţiale, poliţia consideră că jurnalistul a fost ucis de o echipă trimisă special în Istanbul, care a plecat de acolo în aceeaşi zi”.

Un prieten apropiat al lui Khashoggi a declarat agenţiei de ştiri DPA că poliţia l-a informat despre concluziile lor, considerând că trupul jurnalistului ar fi fost tăiat în bucăţi.

Consulul general al Arabiei Saudite a respins rapoartele privind o eventuală răpire a jurnalistului, declarând pentru Reuters că ţara sa ajută în procesul de căutare a lui Khashoggi.

Poveşti conflictuale

Khashoggi a dispărut după ce a intrat marţi în misiunea diplomatică. Oficiali saudiţi au insistat că jurnalistul a ieşit din consulat, însă guvernul turc a precizat că toate dovezile au sugerat că el se afla totuşi în interiorul clădirii.

Ankara a lansat o investigaţie în dimineaţa zilei de sâmbătă, promiţând că îl va găsi pe jurnalist.

“Un jurnalist să dispară într-o ţară sigură precum Republica Turcă este ceva ce va fi monitorizat cu atenţie”, a declarat Omer Celik, purtător de cuvânt al partidului de guvernământ, potrivit agenţiei de ştiri Anadolu.

Fred Hiatt de la Washington Post a susţinut într-o declaraţie: “Dacă rapoartele asasinării lui Jamal sunt reale, atunci acesta este un act monstruos şi de neînţeles”.

“Jamal a fost – sau, după cum sperăm, este – un jurnalist dedicat şi curajos. El scrie dintr-un sentiment de dragoste pentru ţara sa şi din credinţa profundă în demnitatea şi libertatea umană”.

Critic proeminent al Regatului

Khashoggi a locuit în exil autoimpus în SUA din 2017, temându-se ca va fi arestat pentru criticile la adresa prinţului saudit moştenitor Mohammed bin Salman. În articole publicate în The Washington Post, jurnalistul a contestat politicile Regatului faţă de Qatar şi Canada, precum şi intervenţia militară condusă de Riad în conflictul din Yemen.

Jurnalistul s-a dus la Consulatul saudit pentru a obţine un document oficial în vederea căsătoriei cu o femeie turcă.

Diverse grupuri pentru drepturile omului au cerut Riadului să clarifice locul unde se află Khashoggi.

Sarah Leah Whitson, director pentru Orientul Mijlociu la Human Rights Watch, a cerut Arabiei Saudite să prezinte dovezi pentru afirmaţia că jurnalistul a plecat singur din Consulat şi că nu l-au arestast agenţii saudiţi.

Sherrif Mansour, coordonator de programe pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în cadrul Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, a afirmat că eşecul lui Khashoggi de a ieşi din Consulat “este un motiv de alarmă” ţinând cont de tiparul autorităţilor saudite de “a aresta în linişte jurnalişti critici”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe