SUA cere Turciei să publice dovada uciderii jurnalistului saudit Khashoggi

Preşedintele american Donald Trump a afirmat că a cerut Ankarei să publice dovada pe care susţine că o deţine cu privire la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenţi saudiţi. De asemenea, SUA a negat faptul că ajută Riadul să muşamalizeze presupusa crimă.
Donald Trump
Donald Trump (Ethan Miller/Getty Images)

SUA a negat miercuri că îşi ajută aliatul, Arabia Saudită, să muşamalizeze presupusa asasinare a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi şi a cerut Turciei să furnizeze dovada audio şi video pe care susţine că o deţine, şi care aparent arată că jurnalistul veteran a fost ucis în consulatul saudit din Istanbul, potrivit Deutsche Welle.

“Am cerut dovada, dacă există”, a precizat preşedintele american Donald Trump.

Khashoggi, la un moment dat un aliat al familiei regale saudite, dar care a devenit critic la regimului, a dispărut în 2 octombrie după ce a pătruns în clădirea Consulatului saudit pentru a obţine documente necesare căsătoriei cu logodnica sa de origine turcă. De atunci el nu a mai fost văzut.

Trump a negat acuzaţiile că ar încerca să ajute Riadul în ceea ce priveşte neimplicarea în moartea lui Khashoggi, afirmând: “Doresc doar să aflu ce anume se întâmplă”.

Preşedintele american a declarat că aşteaptă un raport al secretarului de stat Mike Pompeo, care se întâlneşte în această săptămână cu lideri turci şi saudiţi.

Turcia susţine că are dovada torturării lui Khashoggi

Guvernul turc a declarat că deţine dovada audio şi video că jurnalistul Khashoggi a fost ucis la scurt timp după ce a intrat în Consulatul din Istanbul. Publicaţia turcească pro-guvernamentală Yeni Safak a raportat că deţine înregistrări audio cu torturarea jurnalistului, căruia aparent i s-ar fi tăiat iniţial degetele de la mână, ca apoi să fie decapitat.

Un oficial ce deţine informaţii despre investigaţie a declarat pentru Deutsche Welle că există dovezi că jurnalistul a fost ucis, iar descoperirile “corespund dovezilor din consulatul saudit, care a fost percheziţionat de investigatori în această săptămână. Totuşi, mass media turcă a raportat că, aparent, Consulatul ar fi fost curăţat de agenţii saudiţi înaintea percheziţiei.

Mass media americană şi oficiali din SUA au cerut Ankarei să publice dovada sau dovezile, însă investigatorii turci încă nu au făcut acest lucru. Cei care suspectează implicarea Riadului au atras atenţia asupra câtorva cetăţeni saudiţi, care au ajuns cu un avion privat în Istanbul în toiul nopţii de 2 octombrie şi au plecat ulterior în aceeaşi zi. Unul dintre suspecţii identificaţi de Turcia este un asociat apropiat al prinţului saudit moştenitor Mohammed bin Salman.

De când a devenit prinţ moştenitor, Salman a încercat să se poziţioneze ca reformator, permiţând femeilor să şofeze în Regatul extrem de patriarhal şi să construiască cinematografe. Totuşi, el a monitorizat o campanie de bombardamente în Yemen şi a amplificat o criză diplomatică cu regimul din Qatar.

Trump a încercat să apere acţiunile Riadului, a cărui relaţie tradiţională cu Washingtonul este esenţială pentru ambele ţări. Totuşi, preşedintele american pare să fie într-o poziţie tot mai delicată, deoarece devine tot mai posibil faptul că jurnalistul Khashoggi a fost ucis de oficiali saudiţi nemulţumiţi de poziţia tot mai critică a acestuia. Jurnalistul scria pentru publicaţia americană The Washington Post.

Ultimele cuvinte scrise ale lui Khashoggi

Miercuri, Washington Post a publicat ultimul articol al lui Khashoggi, în care acesta a deplâns starea groaznică a libertăţii presei în lumea arabă. “Versiunile oficiale impuse de stat domină psihicul publicului şi, deşi mulţi nu le cred, marea majoritate a populaţiei cade victimă acestor versiuni false”, a scris el despre naţiunile din nordul Africii şi din lumea arabă. El a criticat de asemenea şi Occidentul pentru că nu adoptă măsuri mai clare de protejare a libertăţii presei.

“Guvernele arabe au primit frâu liber să continue să reducă la tăcere mass media la scară tot mai mare. A existat o perioadă când jurnaliştii credeau că Internetul va elibera informaţiile de cenzura şi controlul asociat cu mass media printată. Dar aceste guverne, a căror existenţă se bazează pe controlul informaţiei, au blocat în mod agresiv Internetul. De asemenea, ele au arestat reporteri locali şi au făcut presiuni asupra agenţiilor de publicitate ca să afecteze veniturile anumitor publicaţii specifice”, a mai precizat Khashoggi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe