PSD se pregăteşte să modifice Codul Penal. Proiect servit pe tavă Guvernului

Social-democraţii au trimis la Ministerul Justiţiei un proiect de modificarea a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Oficial, proiectul ar trebui să armonizeze legislaţia în vigoare cu deciziile CCR, practic, rămâne de văzut dacă între paginile lui există ascunsă şi vreo "Marţea Neagră".
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Eooch Times)

Un proiect de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală a ajuns luni de la PSD la Ministerul Justiţiei, relatează Hotnews.ro citând surse din partid. Existenţa proiectului a fost confirmată marţi de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, acesta declarând că proiectul va fi discutat în comisiile parlamentare de specialitate şi că Guvernul va trebui şi el să vină cu un punct de vedere.

Tot Iordache a declarat marţi că, în opinia sa, aministia nu trebuie avută în vedere, dar graţierea da, şi că va discuta astăzi despre acest lucru cu primul ministru Sorin Grindeanu.

Ministrul Justiţiei spune că "ultima lege a graţierii s-a dat în 2002", iar gradul de ocupare în penitenciare este, în acest moment, de 150%. El a adăugat că, în cazul în care şi românii închişi în străinătate ar reveni în ţară, gradul de ocupare ar fi de 200%. De asemenea, Iordache mai susţine că, dacă s-ar începe acum construcţia unui nou penitenciar, aceasta ar dura 5 ani.

Revenind la proiectul de modificarea a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală, anterior apariţiei acestuia, Iordache a vorbit, în cadrul audierilor din Parlament, despre nevoia de amendare a Codurilor, pentru a fi puse în acord cu cele peste 40 de decizii ale Curţii Constituţionale. Nu este însă clar în ce măsură modificările se vor limita la deciziile Curţii şi nu se vor extinde la dezincrimiarea unor fapte, conflicte de interese etc., în contextul în care PSD are numeroase antecedente în acest sens.

Mai merită notat că, potrivit unor surse din PSD, Ministerul Justiţiei ia în calcul promovarea modificărilor la Codurile Penal şi de Procedură Penală prin ordonanţa de urgenţă, posibil în cursul acestei săptămâni.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne