Ministrul Justiţiei vrea ridicarea MCV

Ministrul Justiţiei, personaj acuzat de opoziţie că încearcă să îngroape lupta anticorupţie, a susţinut joi, într-o întâlnire cu un oficial al Comisiei Europene, că România nu mai are nevoie de MCV şi ca acesta ar trebui ridicat în acest an.
Florin Iordache(PSD),
Florin Iordache(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) ar trebui ridicat în acest an, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, adăugând că nu vede de ce acesta ar mai fi necesar în continuare, relatează hotnews.

"În legătură cu MCV am prezentat obiectivele cu care a plecat România în 2006 şi am arătat că am îndeplinit aceste condiţionalităţi", a declarat Iordache, după o întâlnire cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou.

"Nu văd de ce ar trebui în continuare acest mecanism", a mai afirmat Iordache, precizând că acesta este punctul de vedere al Guvernului şi al Ministerului Justiţiei.

În opinia ministrului, în România avem un stat de drept funcţional şi suficiente garanţii că nu este necesar un mecanism de cooperare şi verificare. De asemenea, avem o legislaţie coerentă şi instituţii care funcţionează independent.

"Acest Mecanism, care a fost funcţional şi care a arătat, de la an la an, progresele pe care România le-a făcut, demonstrează că în acest moment România prezintă garanţii suficiente că toate autorităţile care vizează domeniul juridic din România funcţionează în condiţii foarte bune. Atât timp cât avem o legislaţie coerentă, atât timp cât avem nişte instituţii bune şi care funcţionează independent, opiniile pro sau contra le respect, dar nu pot să le comentez.(...) Noi trebuie să spunem ca stat că România îndeplineşte în acest moment toate condiţiile şi toate condiţionalităţile pentru a fi ridicat Mecanismul de Verificare şi Cooperare", a declarat Iordache, citat de Agerpres, întrebat cum comentează declaraţiile procurorului general Augustin Lazăr, potrivit cărora MCV ar trebui păstrat pentru politicieni

Reamintim că ridicarea Mecanismului este inclusă şi în programul de guvernare al PSD.

"Luând în calcul progresele României şi atingerea benchmarkurilor, reperele iniţiale ale MCV, Guvernul şi CE vor coopera pentru ridicarea MCV în mandatul actualei Comisii. Este importantă şi transpunerea cu prioritate în legislaţia naţională a directivelor europene care privesc sistemul judiciar", se afirmă în document.

Reamintim că PSD şi, în particular Florin Iordache, au fost acuzaţi de opoziţie că pregătesc eliberarea politicienilor condamnaţi printr-o lege a amnistiei şi graţierii iar în paralel, pentru a scăpa şi de criticile Comisiei Europene, vor să elimine şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

"Prioritatea PSD-ALDE-UDMR pare să fie lovirea până la distrugere a acelei părţi din justiţie care a "îndrăznit", timp de 10 ani, să-i ancheteze, să-i trimită după gratii şi să le confişte părţi din avere politicienilor, oligarhilor sau altor persoane care păreau de neatins. Practic, ministrul corupţilor ne spune: gata, scoatem MCV, nimeni nu se mai uită în curtea noastră, distrugem anticoruptia şi dăm liber la criminalitatea politică de partid sau transpartinică şi ne asigurăm că politicienii şi prietenii noştri cu bani ies din închisori, iar alţii nu vor mai intra.", declara recent Monica Macovei.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a susţinut şi el că ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare nu ar trebui să se numere printre priorităţile noului Guvern Grindeanu.

"Cred că ridicarea MCV n-ar trebui să se numere printre priorităţile noului Guvern. Florin Iordache vrea să «ridice» MCV? Cu ce să-l «ridice»? Cu amnistia şi graţierea? Sau cu «hăcuirea» legilor şi a politicilor penale? Întâi să citească obiectivele MCV. În MCV scrie despre justiţie independentă şi eficientă, combaterea corupţiei, achiziţii publice corecte etc. Întâi trebuie realizate aceste obiective, care au stagnat în guvernarea Ponta", a declarat Predoiu.