Producţiile record la grâu, secară şi rapiţă. Cioloş îi bate obrazul lui Dragnea

În timp ce Dragnea se laudă cu producţii agricole record care s-ar datora şi ajutorului lui Dumnezeu, dar şi PSD şi programului de guvernare, Cioloş reaminteşte că tehnocraţii au fost cei ce au desţelenit terenul în materie de acordare a subvenţiilor.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

Fostul premier Dacian Cioloş "taxează", printr-o postare pe Facebook, laudele lui Liviu Dragnea legate de producţiile record obţinute în acest an în agricultură inclusiv datoriă realizării programului de guvernare şi a acordării subvenţiilor. Cioloş reaminteşte că guvernul său a preluat de la predecesorii PSD întârzieri importante în plata subvenţiilor, probleme pe care le-a rezolvat iar acum PSD culege roadele muncii tehnocraţilor.

"Domnul Liviu Dragnea se laudă cu producţii record la grâu şi secară, la rapiţă şi mazăre, la orz şi orzoaică. În parte, pentru că ”ne-a ajutat şi Dumnezeu anul ăsta”, spune domnul Dragnea, dar şi datorită programului de guvernare PSD, care, iată, implementat la literă, face spicul mai gros şi mai înalt, face bobul mai mare şi mai rotund, face să crească iarba mai deasă şi, în general, face să răsară soarele în România (chiar şi azi, în vreme ce în Statele Unite este eclipsă).

A mai spus domnul Dragnea şi că a fost bine că Ministerul Agriculturii a alocat subvenţiile la timp şi că fermierii au putut beneficia de aceşti bani.

Aici sunt întru totul de acord cu dumnealui! Da, a fost bine că guvernul de anul trecut, care a preluat de la precedenta guvernare PSD întârzieri importante în pregătirea plăţii subvenţiilor pentru 2016 - sistem informatic nedezvoltat, legislaţie inexistentă etc. - a muncit la corectarea lor. A fost bine că am lăsat lucrurile în regulă astfel încât, deja, de la sfârşitul anului 2016 am plătit în avans pentru 2017 sume masive către fermieri. A fost bine că guvernul instalat în ianuarie 2017 a implementat ceea ce noi pregătiserăm pentru a face la timp restul plăţilor către fermieri", scrie, pe Facebook, fostul premier.

Cioloş mai reaminteşte că, pe vremea când era comisar european pentru agricultură, a reuşit să convingă statele membre UE că agricultorii din România şi din alte state din Europa de est trebuie să primească subvenţii mai mari, "subvenţii la hectar care cresc, iată, de la an la an, până în 2020."

"Altcumva, mă bucur că avem producţii record şi sper ca ele să se vadă şi într-o viaţă mai bună în satele României. În paranteză fie spus, mai mult decât creşterea producţiilor la hectar, problema care rămâne de rezolvat în agricultura noastră este creşterea valorii adăugate a produselor agroalimentare realizată în ţară şi, în general, cât din valoarea comercială finală a produselor agricole rămâne la producător. Lucrăm în Platforma România 100 pentru a propune câteva soluţii în acest sens.

Ştiu cu câtă modestie îşi fac meseria oamenii pământului, supuşi între vrerea naturii şi greutăţile vremurilor. Sunt sigur că politizarea absurdă a roadelor muncii lor şi ale pământului, fala cu plata subvenţiilor, care e mai mult meritul celor ce-au muncit la deblocarea sistemului în anul trecut, îi face pe aceşti oameni să zâmbească... poate cu ceva amar", adaugă tehnocratul.

Reamintim că liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că în 2017 s-au obţinut producţii agricole istorice în România, lucru ce a fost posibil şi datorită „ajutorului lui Dumnezeu”, însă şi pentru că fermierii au primit la timp subvenţiile.

„Vreau să transmit tuturor fermierilor români că determinarea noastră pentru refacerea sistemului de irigaţii, pentru revitalizarea şi modernizarea agriculturii româneşti a rămas intactă. Vreau să le transmis, de asemenea, să aibă încredere şi curaj, programul de dezvoltare a agriculturii se realizează conform celor stabilite în programul de guvernare, se şi văd rezultatele. Ne-a ajutat şi Dumnezeu anul ăsta, dar s-a reuşit până la urmă ca în 2017 să fie nişte producţii istorice în România”, a declarat Dragnea, citat de News.ro.