Premierul Ponta nu se dezminte. Legea Minelor din nou pe tapet
alte articole
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că urmează să trimită în Parlament Legea minelor, relatează Agerpres.
Anunţul pemierului vine la scurt timp după ce Gabriel Resources, compania care şi-a propus să extragă aur de la Roşia Montană folosind tehnologii pe bază de cianuri, a cerut implicarea Preşedinţiei şi a Guvernului pentru găsirea unei „soluţii amiabile“ care să ducă la dezvoltarea proiectului, avertizând că, în caz contrar, va recurge la arbitraj.
La momentul respectiv, preşedintele Iohannis a declarat că "fără o negociere bună, serioasă şi aplicată", lucrurile nu vor putea fi rezolvate, iar negocierea trebuie să aibă loc între firma care doreşte să investească şi reprezentanţii Guvernului României.
Reamintim că Legea Minelor este direct legată de exploatările cu cianuri de la Roşia Montană, proiect pe care premierul Ponta l-a susţinut în mod făţiş, în pofida împotrivirii susţinute a societăţii civile.
Legea minelor, o găselniţă a fostului USL menită să permită exploatările din RMGC în Apuseni a fost respinsă de Parlament în decembrie 2013. Pe fondul apropierii alegerilor europarlamentare şi ulterior al alegerilor prezidenţiale, când partidele şi candidaţii la preşedinţie s-au erijat în apărători ai ţării, proiectul a intrat într-un con de umbră.
De la respingerea Legii Minelor şi până acum, Gabriel Resources, firma canadiană responsabilă de exploatări a ameninţat în repetate rânduri cu un proces de arbitraj, proces pe care, potrivit specialiştilor, Gabriel nu are şanse să-l câştige decât dacă este ajutată de Politic (eventual printr-o lege a minelor):
"Pentru a primi fie şi un cent despăgubire, compania trebuie să facă dovada îndeplinirii condiţiilor legale din România, ceea ce este destul de dificil de probat, iar dovada că cei de la companie nu au îndeplinit condiţiile legale sunt tocmai proiectele speciale de modificare a Legii Minelor, promovate de Guvernele Ponta. Toate excepţiile şi modificările acestor proiecte de lege reprezintă tot atâtea prevederi legale pe care compania nu le îndeplineşte şi pe care le-ar îndeplini doar dacă o asemenea lege specială ar fi adoptată.", a explicat pentru Epoch Times dl avocat Dumitru Dobrev, parte a echipei de avocaţi ai ONG-urilor Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Salvaţi Bucureştiul care au stopat în instanţă planurile RMGC de a merge mai departe cu demersurile de avizare a exploatărilor din Apuseni.
Potrivit dlui avocat Dobrev, o eventuală obligaţie asumată de oricare din Guvernele României de după 1995 în contractul secret şi actele adiţionale la contractul cu Gabriel Resources prin care s-ar obliga să modifice legea în mod favorabil companiei este nulă, Guvernul neavând competenţe legislative în domeniu, lucru pe care şi avocaţii companiei canadiene ar fi trebuit să-l ştie.
"RMGC nu a obţinut eliberarea unor avize (şi în mod special acordul de mediu şi declasificare Masivelor Cârnic şi Orlea de pe lista Monumentelor Istorice, pentru care e necesar un ordin de ministru sau hotărâre de Guvern). Iar tentativele de declasificare au fost propmt sancţionate de instanţă. Ca să câştige procesul în arbitraj ei trebuie să dovedească că întrunesc toate condiţiile pentru a exploata dar guvernul îi blochează pe motive birocratice. Dacă instanţa îţi suspendă sau îţi anulează avizele, descărcarea de sarcină arheologică, etc. e clar că zona e protejată de activităţile antropice (industriale) şi nu poate fi redată circuitului economic.
Deci e clar că Gabriel Resources nu are ce să câştige la arbitraj internaţional dar poate să şantajeze diverşi oficiali români care au primit şpagă mascată.', a adăugat specialistul.
Potrivit dlui avocat Dobrev, ameninţările cu arbitrajul lansate de RMGC pot fi citite în următoarea cheie: "Politicienilor li s-a dat un fel de notă ultimativă în sensul că ori se achită de obligaţiile pe care le au şi dau verde la proiect ori va fi arbitraj internaţional şi aici au o ultimă ocazie să se achite numind o casă de avocatură care să simuleze că apără Statul Român. Altfel o să iasă cu spălatul rufelor în public pentru că şi executivul lui Gabriel e presat de acţionariat."
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.