Familia lui Victor Ponta, mai prosperă mulţumită Rompetrol şi Petrom

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Numit premier în 2012, Victor Ponta susţinea nu doar ridicarea la media europeană a redevenţelor aferente exploatării resurselor minerale, ci şi crearea unui fond de investiţii de tip norvegian în care veniturile din resurse naturale să fie investite pentru a finanţa proiecte şi pensii în viitor.

Aceste lucruri nu numai că nu s-au întâmplat ci, mai mult, Ponta a luat o serie de decizii care favorizează nu ţara, ci coloşii Petrom şi Rompetrol. Aceste decizii ridică mari semne de întrebare după ce, în trecut, firmele familiei Ponta au profitat exact de pe urma acestor companii petroliere, scrie romaniacurata.ro.

În prezent, companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. În aceste condiţii, statul încasează la buget din redevenţe miniere şi petroliere în jur de un miliard de RON, o sumă derizorie dacă o raportăm la profitul companiilor (profitul net al Petrom pe 2013 s-a ridicat la peste un milliard de euro). Deşi la finele lui 2014, Guvernul Ponta ar fi putut creşte redevenţele petroliere, aducând astfel mai mulţi bani la bugetul ţării, acest lucru nu s-a întâmplat şi companiile au mai câştigat un an de redevenţe mici.

De-a lungul timpului, firmelor petroliere, ajutate de redevenţele foarte mici fixate în urmă cu 10 ani de Adrian Năstase, le-a mers foarte bine în România. Bine le-a mers şi foştilor premieri ai ţării, ale căror familii au făcut bani de pe urma coloşilor din domeniul petrolului şi gazelor. Astfel, fiul lui Nicolae Văcăroiu, Mihai, ar fi primit, potrivit romaniacurata.ro, monopolul pe distribuţia în reţeaua de benzinării PETROM a gumei de mestecat, ţigărilor, dulciurilor şi altor produse consumabile iar soţia lui Mihai Răzvan Ungureanu ar fi încasat, potrivit unei investigaţii Rise Project, aproape o sută de mii de euro pentru serviciul de a fi făcut parte dintr-un consiliu consultativ al Petrom. Nici un alt membru al acelui consiliu nu a mai primit o asemenea sumă, şi nu se ştie ce anume a prestat dna Ungureanu, pe câte zile şi la ce tarif, într-un an când lucra full time la spitalul Fundeni, scrie romaniacurata.ro.

La fel ca predecesorii săi, şi Victor Ponta, premierul al cărui Guvern a mai oferit firmelor petroliere un an de redevenţe mici, a avut şi el relaţii vechi cu Petrom.

Firma cumnatului lui Ponta, afaceri ”de milioane” cu Petrom

Victor Ponta a fost şi asociat şi administrator al SIECO SRL, firmă care a derulat mai multe contracte cu PETROM. În 2002, odată numit Şeful Corpului de Control al Guvernului Năstase, Ponta a fost obligat să iasă din firmă. Însă firma de contabilitate a familiei premierului, EXFIN 2000 SRL, din acţionariatul căreia fac parte mama lui Victor Ponta (Cornelia Naum) şi sora lui Victor Ponta (Alexandra Herţanu) şi unde lucrează fosta soţie a lui Victor Ponta (Roxana Ponta), şi-a stabilit punctul de lucru chiar în cadrul firmei SIECO SRL.

Relaţia lui Ponta cu Petromul a continuat printr-o firmă apropiată de partid, respectiv Grossmann Engineering Group, unde acţionar majoritar a fost până acum câteva luni (mai 2014) Herţanu Iulian, cumnatul lui Victor Ponta, şi care a derulat mai multe contracte cu compania Petrom de-a lungul vremii. Iulian Herţanu este căsătorit cu una dintre surorile lui Victor Ponta, Alexandra.

Herţanu a intrat în acţionariatul companiei Grossmann Engineering Group în 24 mai 2006, când a cumpărat 60% din firmă. "Karl Reinhold Grossmann, cetăţeanul german care din 2000 până în 2006 a fost asociat unic al Grossmann Engineering Group SRL, era deja prestator de servicii către Petrom şi apropiat al cercurilor PSD. Împuternicitul său local era Drăgan Ilie Florin, acţionar în alte firme, împreună cu cumnatul lui Victor Ponta în Cardinal Proiect SRL, alături de Aida Petronela Catană (o subordonată pe linie de CJ Teleorman a lui Liviu Dragnea, ulterior propulsată pe funcţia de consilier personal al Ministrului Mediului Constantin Nemirschi - PSD) şi de ex-deputatul PSD Mircea Drăghici (ex-preşedinte al TSD Argeş) în SC European Project Consulting SRL, firmă care a lucrat îndeaproape cu Constantin Nicolescu, baronul PSD de Argeş. Din această colaborare fructuoasă, a rezultat un dosar penal complex deschis de DNA.", arată România Curată.

În 2011 Grossmann a avut contracte în valoare de 1 milion de euro cu compania Petrom. Conform surselor România Curată, relaţiile contractuale Petrom-Grossmann Engineering Group au continuat inclusiv în 2012, în perioada când Victor Ponta devenise premierul României

Relaţiile familiei Ponta cu Rompetrol

O altă firmă a familiei premierului, Hertanu Projects SRL, fondată în 2004 de acelaşi cumnat al actualului premier, Herţanu Iulian (95% din părţile sociale) şi de mama lui Ponta, Cornelia Naum (5% din părţile sociale) şi condusă o perioadă de sora sa, Alexandra Herţanu (conform profilului său public de pe o reţea de socializare) a fost parteneră de afaceri, începând cu 2007, cu Rompetrol, colosul căruia premierul Ponta i-a iertat la finele lui 2014 datoria de 600 de milioane de dolari către stat datând din epoca Guvernării Năstase.

Rompetrol a achiziţionat serviciile de publicitate ale Herţanu Projects SRL atât în perioada în care Dinu Patriciu era acţionar majoritar al companiei, cât şi ulterior, când Rompetrol a fost achiziţionată de Kaz Munai Gaz. Astfel în Semestrul II din 2007, Herţanu Projects a încasat de la Rompetrol 31.733 lei, conform documentelor fiscale ale firmei (însă nu e unica încasare).

"Ulterior, în ianuarie 2014, în ciuda avizului negativ dat de Curtea Constituţională a României şi de Preşedinţia României, Victor Ponta a şters printr-o semnătură, jumătate de miliard de dolari din datoria Rompetrol . El l-a pus negociator în relaţia cu Rompetrol pe subiectul ştergerii datoriilor pe Gabriel Dumitraşcu. Numele lui Dumitraşcu apare la începutul anilor 2000 în afacerea Roşia Montană, aflându-se la conducerea RMGC între 2001 şi 2005.", mai scrie România Curată.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne