Activiştii din diaspora îi cer lui Iohannis să-l revoce din funcţie pe MRU

Reuniune a românilor din numeroase oraşe din diaspora la Bruxelles, 1 decembrie 2013.
Reuniune a românilor din numeroase oraşe din diaspora la Bruxelles, 1 decembrie 2013. (Mihaela Popescu)

După ce a stârnit oprobriu pentru ca şi l-a luat pe Dan Mihalache consilier prezidenţial, Klaus Iohannis îşi atrage noi valuri de critici după numirea lui Mihai Razvan Ungureanu pentru un post similar. Activiştii de mediu din diaspora, membri ai unor grupuri de iniţiativă din numeroase ţări, îi reamintesc preşedintelui că, în campania electorală, a promis că va milita împotriva proiectelor distructive pentru mediu, iar cooptarea în echipa sa a lui MRU, susţinător declarat al exploatărilor de la Roşia Montană şi a gazelor de şist, contravine acelor promisiuni.

"Noi, românii din Diaspora, am votat cu speranţa de a avea într-adevăr o Românie nouă, cu politicieni noi şi oneşti şi am fost surprinşi să vedem din nou, numiţi în funcţii cheie în cadrul aparatului de stat, personaje pe care ni le doream ajunse definitiv la groapă de gunoi a istoriei.", scriu activiştii, cerându-i preşedintelui să îl revoce din funcţie pe MRU.

Todată, pe Facebook a fost creat evenimentul "Îl bombardăm pe Klaus Iohannis cu mesaje pentru revocarea lui MRU", peste 260 de persoane anunţându-şi participarea de ieri până astăzi.

Redăm scrisoarea românilor din diaspora, remisă redacţie Epoch Times:

Stimate domnule Preşedinte,

Românii din Diaspora care urmăresc îndeaproape evenimentele politice din România sunt neplăcut surprinşi şi profund dezamăgiţi de numirea în funcţia de consilier personal a domnului Mihai Razvan Ungureanu.

După cum scriam în scrisoarea anterioară, publicată la data de 19 nov ac şi care va era adresată, “Românii din Diaspora nu vă încredinţează un cec în alb: dimpotrivă, românii au ales, pe 16 noiembrie 2014, un preşedinte de la care se aşteaptă să respecte, în primul rând, Constituţia şi legile ţării şi care să reaşeze ţara noastră acolo unde îi este locul, printre naţiunile demne şi respectate ale acestei lumi; o ţară care nu îşi pune pe tavă, tuturor corporaţiilor, resursele şi care nu este un stat furnizor de materie primă şi mână de lucru ieftină.”

De aceea, nu putem decât să reacţionăm ferm la nerespectarea asigurărilor date de dvs în campania electorală, conform cărora veţi milita împotriva proiectelor distructive pentru mediu şi în detrimentul ţării noastre sub toate aspectele promisiuni pe care devine evident că tindeţi să le încălcaţi, prin numirea la Palatul Cotroceni, în funcţia de consilier personal, a unei persoane care s-a declarat susţinător ferm al Proiectului de la Roşia Montană ”Roşia Montană este o prioritate, înseamnă locuri de muncă. Nu sunt ecologistul de vârstă nouă, care brusc şi-a reinventat identitatea politică. Mă interesează locurile de muncă, investiţiile străine- declaraţie a dlui Mihai Razvan Ungureanu, apr 2012) şi al exploatării gazelor de sist ”Cine se împotriveşte exploatării gazelor de şist face, voit sau nevoit, jocul Federaţiei Ruse, inclusiv pe teritoriul României”- declaraţie la tv, începutul anului 2014)

Va reamintim că dl Mihai Razvan Ungureanu este cel care a fost nevoit să părăsească funcţia de Prim-Ministru după numai 78 de zile, în urma unei moţiuni de cenzură fără drept de apel şi după ce acumulase un uriaş capital de antipatie din partea populaţiei.

Tot el este cel care a renunţat la moştenirea Fundaţiei Gojdu, în valoare de circa un miliard de dolari, pe care a cedat-o, în mod inexplicabil, Ungariei, în timpul mandatului său de Prim- Ministru.

Numirea dlui Mihai Razvan Ungureanu în funcţia de consilier personal este o sfidare la adresa celor care au stat ore în şir la coadă pentru a va vota, mare parte din cei care au stat la cozile imense fiind implicaţi activ în campaniile de salvare a Roşiei Montane şi Certej, cât şi în campaniile de informare/conştientizare a impactului distructiv şi ireversibil al explorării/exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, pe teritoriul ţării noastre.

Noi, românii din Diaspora, am votat cu speranţa de a avea într-adevăr o Românie nouă, cu politicieni noi şi oneşti şi am fost surprinşi să vedem din nou, numiţi în funcţii cheie în cadrul aparatului de stat, personaje pe care ni le doream ajunse definitiv la groapa de gunoi a istoriei. Nu putem accepta că promisiunile dvs din campanie să fie deja încălcate, prin numirea într-o funcţie atât de importantă, fie ea şi onorifică, a unui personaj cu un astfel de trecut.

Cu speranţa că vocea celor care v-au votat va conta în alegerile pe care le faceţi, aşteptăm decizia dvs de revocare din funcţie a dlui Mihai Razvan Ungureanu.

Semnează : SOS Roşia Montana Bruxelles, Diaspora Romaneasca Unita, Roşia Montana Paris, München Rettet Roşia Montana München, Campania Noastră- Danemarca, Intresseföreningen for Rumäner i Sverige – Suedia, Dacia libera – Paris, Diaspora Franta solidara cu România. (Romani Indignaţi), Iniţiativă Solidaritate pentru România – Suedia, Save Roşia Montana Dublin, Canada Save Roşia, Barcelona Saves Roşia Montana, Salvemos Roşia Montana Madrid, Romanii din Paris, RAW ( Romanian Activists Worldwide), Warned, Canada Save Roşia Montana Toronto, Românii din Franţa – Nu gazelor de şist, Ceaşca de democraţie - Paris"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne