Nils Muiznieks: Dezbaterea din Marea Britanie privind imigraţia este ruşinoasă (presă)

(photos.com)

Nils Muiznieks, Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, a avertizat politicienii britanici să înceteze să mai folosească 'o retorică ruşinoasă' pentru a portretiza imigranţii bulgari şi români drept un flagel pentru societate, informează vineri cotidianul britanic Express.

'Scena politică din unele ţări, printre care Marea Britanie şi Germania, a devenit recent animată de dezbateri aprinse privind ameninţarea reprezentată de un iminent 'potop', a declarat Muiznieks. 'Populaţiile din ţările vest-europene sunt avertizate cu privire la rezultatul dezastruos al viitoarei 'invazii' de romi din Bulgaria şi România pe teritoriile lor', a adăugat el. ''Ar trebui folosit un fluier aici pentru a opri această retorică ruşinoasă. A-i trata pe cetăţenii bulgari şi români ca pe un flagel este pur şi simplu inacceptabil'', a ţinut să sublinieze oficialul Consiliului Europei.

Parlamentarii britanici au ridicat temeri cu privire la potenţiala presiune asupra serviciilor publice în cazul în care zeci de mii de imigranţi români şi bulgari vor beneficia de dreptul de a locui în Marea Britanie atunci când se vor ridica restricţiile UE privind libertatea de circulaţie la începutul anului viitor.

Cu toate acestea, comisarul leton a criticat limbajul folosit cu privire la imigranţi în dezbaterea politică, spunând că această tendinţă trebuie 'inversată''.

Publicaţia aminteşte că Eric Pickles, ministrul britanic pentru comunităţi şi administraţie locală, a declarat că un ''aflux' de români şi bulgari ar putea spori problemele legate de locuinţe.

Parlamentarul conservator Philip Hollobone a declarat că este 'o nebunie să deschidem frontierele noastre unui număr de 29 de milioane de persoane atunci când nu avem absolut nicio idee despre cât de mulţi intenţionează să vină în această ţară'.

Ministerul de Interne a insistat însă că 'nu este de ajutor' să se speculeze privind numărul de persoane care vor sosi, după ce guvernul laburist anterior a subestimat cu mult numărul de cetăţeni polonezi care au venit în Marea Britanie.

David Cameron şi Nick Clegg au anunţat politici menite să descurajeze imigranţii care doresc să profite de sistemul de protecţie socială, mai aminteşte ziarul britanic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe