Poroşenko: 2015 nu va fi ”un an uşor”



Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat că Ucraina trebuie să se pregătească pentru un an care ”nu va fi uşor”, după ce forţele separatiste au lansat, în prima zi din 2015, o nouă serie de atacuri împotriva armatei ucrainene, relatează Reuters.

Kievul a declarat că forţele pro-ruse au lansat câteva atacuri cu mortierele şi armele de foc împotriva poziţiilor ucrainene din est. Autorităţile locale din regiunea Lugansk, aflate la graniţa cu Rusia, a declarat că focul a distrus două case, ucigând un civil.

Nu există nicio confirmare privind aceste rapoarte din partea forţele rebele.

”Noaptea de Noul An nu a fost liniştită în zona de operaţiuni anti-teroriste. În ultimele 24 de ore, trei soldaţi ucraineni au fost răniţi în urma bombardamentelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Andrii Lisenko.

Peste 4.700 de persoane au fost ucise, în 2014, în estul Ucrainei, într-un conflict între forţele pro-ruse şi armata ucraineană. Dar odată cu negocierile de pace desfăşurate săptămâna trecută, Kievul şi reprezentanţii forţelor pro-ruse au schimbat sute de prizonieri de război, marcând unul din paşii planului de pace de 12 puncte conceput pentru încheierea conflictului.

În procesul de realizare a păcii între Ucraina şi Rusia, Poroşenko se pregăteşte să se întâlnească cu preşedintele rus, Vladimir Putin, preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, în Kazahstan.

Atacurile din timpul nopţii de Anul Nou au arătat fragilitatea armistiţiului adoptat la începutul lunii septembrie, care a fost încălcat frecvent.

Poroşenko, care a recunoscut că Ucraina nu are mijloacele militare pentru a lua teritoriile pierdute prin intermediul forţei, le-a transmis ucrainenilor că au îndurat cel mai rău an de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945.

"Un inamic furios s-a mobilizat asupra vieţilor noastre, teritoriilor noastre, libertăţilor noastre şi independenţei noastre", a declarat acesta într-un mesaj de Anul Nou publicat pe website-ul prezidenţial.

Avertizând că 2015 ”nu va fi uşor”, acesta a declarat că se aşteaptă ca anul să rămână în istorie drept anul în care ucrainenii au implementat reforme profunde deschizând drumul către integrarea în Uniunea Europeană.

Kievul a luat calea integrării europeane după îndepărtarea preşedintelui sprijinit de Moscova, Viktor Ianukovici, care se reorientase către Moscova, în timp ce Rusia încearcă să menţină ţara în orbita sa economică şi politică.