Ponta, despre negocierile ce vizează bugetul UE: Toate instituţiile, Guvern, Preşedinţie, trebuie să se gândească la interesul naţional

Parlamentul României (Epoch Times România)
Ana Petrescu
20.11.2012

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, în ceea ce priveşte poziţia României la discutarea bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 în negocierile ce se vor purta la Consiliul European, că „toate instituţiile, Guvern, Preşedinţie, trebuie să se gândească la interesul naţional” şi la beneficiile pentru România care „nu trebuie să fie secrete, nu este apanajul unui singur om”.

Primul ministru, care a adăugat că se desparte de opinia preşedintelui Traian Băsescu, pentru că „interesul naţional nu poate fi negociat şi supus unui compromis”.

Principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta:

„-Prezint astăzi în faţa Parlamentului punctul de vedere al Guvernului cu privire la negocierile vizând bugetul UE. Acest subiect este un subiect de maximă importanţă pentru toate instituţiile şi toţi cetăţenii români. În funcţie de decizie care se vor adopta, fiecare agricultor va şti care este sprijinul pe care îl primeşte , fiecare autoritate va afla care sunt fondurile care pot fi primite. Este un subiect care afectează fiecărui cetăţean şi este datoria Guvernului să informeze Parlamentul. Este procedura folosită în toate statele de drept. Este ceea ce face cancelarul german , ce fac toţi prim-miniştri.

-Nimeni nu participă la Consiliul European, reprezentându-se doar pe sine. Trebuie să existe o colaborare între Preşedinţie, Guvern şi Parlament. Beneficiile pentru România nu trebuie să fie secrete, nu este apanajul unui singur om. Este obligaţia Guvernului de a informa opinia publică.

-Subiectul este mai important decât un conflict intern în campania electorală. Sunt obiective fundamentale pentru România, e obligaţia tuturor să ne batem pentru aceste obiective. Mă despart de preşedintele României când spun că interesul naţional nu poate fi negociat şi supus unui compromis. Mă consider responsabil pentru acest lucru. Toate instituţiile, Guvern, Preşedinţie, trebuie să se gândească la interesul naţional.

-Plăţile în agricultură sunt de 100%. Plăţile din politica coeziune - din 20 de miliarde de euro, au fost primite de România peste 4 miliarde de euro, 20%. În luna mai, procentul era sub 10%. Gradul de absorbţie pentru politica de coeziune trebuie să depăşească 60%.
-Se vor relua plăţile pentru Mediu, după acceptarea corecţiilor. Valoarea corecţiilor financiare pentru neregulile financiare în perioada 2009 - 2012 este de 600 de milioane de euro.

-Programul operaţional sectorial Transport - acesta a fost trecut în procedura de corecţii financiare şi suspendare, DLAF a constatat grave abateri de la legislaţie într-un tronson al autostrăzii Nădlac - Arad şi a sesizat DNA. I-aş fi înmânat acest document senatoarei Anca Boagiu.

-Guvernul a întocmit documentaţia necesară şi a prezentat propriile aşteptări şi sume ce trebuie alocate în perioada 2014- 2020. Preşedintele Barosso a prezentat o propunere pe care Guvernul României au considerat-o o propunere corectă, a primit sprijinul Parlamentului European. Din păcate, dincolo de această propunere pe care Guvernul o susţine există o altă propunere a preşedintelui Consiliului European care prevede a scădere a fondurilor pentru agricultură, ci şi noi condiţii care pentru România vor avea ca efect reducerea capacităţii de absorbi aceste fonduri. Reducerea cofinanţării de la 85% la 75%, în plus pentru bugetul României - 6 miliarde de euro, trecerea TVA în categoria neeligibilităţii ceea ce înseamnă pentru buget 12 miliarde de euro, reducerea avansurilor de la 7/% la 2%. Aceste cifre trebuiau explicate de Guvern şi Preşedintele, de ce care doreau să prezinte România, să spună care este efectul asupra românilor.”

Premierul Victor Ponta a solicitat conducerii Senatului să se adreseze marţi plenului celor două Camere ale Parlamentului, au informat surse parlamentare. Prim-ministrul doreşte să transmită un mesaj legat de poziţia României în cadrul discuţiilor la nivelul Consiliului European privind bugetul multianual al UE care va fi dezbătut în perioada 22-23 noiembrie. La Bruxelles, România va fi reprezentată de şeful statului, care are o poziţie, în această problemă, diferită de cea a partidului aflat la guvernare.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că problema reprezentării României la Consiliul European poate face obiectul unei dezbateri parlamentare, deşi preşedintele Băsescu a decis deja să meargă la Bruxelles şi nu a încredinţat mandatul lui Ponta.

"Eu cred că acest subiect major al poziţiei României la Consiliul European poate să facă conţinutul şi al unei dezbateri parlamentare. Examinăm posibilitatea de a face mâine o şedinţă a Camerelor reunite pe acest subiect. Propun asta, vedem decizia", a afirmat Antonescu.

Grupul parlamentar al PDL nu participă la şedinţa de marţi a plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor