Perseverenţa învinge. Cetăţenii din Aleea Lunguleţu din Capitală reuşesc oprirea unei construcţii ilegale

După luni de eforturi susţinute şi drumuri pe la autorităţi, membrii grupului „Luptăm pentru Aleea Lunguleţu” din Sectorul 2, Bucureşti, au reuşit să obţină suspendarea autorizaţia de construire pentru o clădire de 8 etaje ce se ridica pe spaţiu verde, la câţiva metri de geamurile lor.
Protest împotriva Primăriei Sectorului 2 (Epoch Times România)
Loredana Diacu
12.03.2015

După luni de eforturi susţinute şi drumuri pe la autorităţi, membrii grupului „Luptăm pentru Aleea Lunguleţu” din Sectorul 2, Bucureşti, au reuşit să obţină suspendarea autorizaţiei de construire pentru o clădire de 8 etaje ce se ridica pe spaţiu verde, la câţiva metri de geamurile lor.

"Grupul civic “Luptăm pentru Aleea Lunguleţu” format din 1500 de cetăţeni şi 3 asociaţii de proprietari a reuşit să oprească construcţia ilegală a unei clădiri aprobate de Primăria Sectorului 2. Construcţia de 8 etaje din Intrarea Sergent Dumitru Dardiac nr. 5, Sector 2, cu autorizaţia de construire nr. 1049/52 D/14.11.2014 încălca nenumărate prevederi, iar principalele consecinţe negative erau supraaglomerarea zonei şi scăderea drastică a calităţii vieţii cetăţenilor din zonă.", informează Centrul de Resurse pentru Participare Publică (Ce-Re), printr-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Permiţându-se construirea unei clădiri de 8 etaje într-o zonă cu regim de construire de maxim 2 etaje şi foarte aproape de celelalte blocuri, se ajungea la probleme precum: supraaglomerare, pericol pentru structura de rezistenţă a blocurilor din jur construite în 1963, scăderea drastică a gradului de însorire, defrişarea puţinului spaţiu verde.

Potrivit Ce-Re, organizaţie care i-a asistat pe cetăţeni în demersurile lor pe lângă autorităţi, construcţia pentru a cărei sistare au luptat cetăţenii din Aleea Lunguleţu încălca mai multe prevederi legale, deşi în decizia emisă de Primăria Sectorului 2 se afirma că documentaţiile respectă legile în vigoare.

"Sperăm că acesta este un prim pas către o comunicare eficientă şi transparentă între autorităţile publice şi cetăţeni. Totodată, evidenţiem faptul că o consultare publică corectă ar fi putut împiedica cheltuielile publice inutile, pagubele de nerecuperat aduse spaţiului verde şi timpul şi resursele cetăţenilor.", mai arată Ce-Re.

După 3 luni de eforturi de-a lungul cărora s-au adresat tuturor autorităţilor competente, au mers în audienţe, au organizat un protest stradal etc., cetăţenii din grup au primit decizia scrisă şi semnată a Primarului Neculai Onţanu prin care se suspendă autorizaţia cu nr. 1049/52 D/14.11.2014 şi au primit promisiunea fermă a Primarului că nicio altă autorizaţie de construire nu va fi aprobată în zonă.

Întâlnirea în cadrul căreia Primarul a decis revocarea autorizaţiei a avut loc în 25 februarie şi la ea au participat Primarul Neculai Onţanu, Arhitect Şef Dalia Stegăruş, Directorul General al Poliţiei Sector 2 Dobrilă Aurel, Şef Serviciu Disciplină în Construcţii Doinel Lefter, beneficiarul lucrării Dinu Elvis şi reprezentanţi ai grupului “Luptăm pentru Aleea Lunguleţu” şi ai Ce-Re.

Reamintim că autorizaţia de construire a clădirii s-a dat în baza unui Plan Urbanistic de Detaliu (P.U.D.) ce ignoră parametrii urbanistici stabiliţi de Planul Urbanistic Zonal (P.U.Z.) al Sectorului 2, (retrageri, coeficientul de utilizare al terenului), fiind permise derogări inacceptabile de la P.U.Z. De asemenea, şantierul a încălcat flagrant prevederile legale prin mutarea gardurilor de protecţie pe spaţiul public şi distrugerea mai multor copaci aflaţi pe domeniul public, fără avize de mediu.

Grupul de cetăţeni din sectorul 2 a sesizat şi Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) cu privire la aceste nereguli şi aşteaptă raportul verificărilor derulate de către Inspectoratul de Stat în Construcţii, precum şi raportul Prefectului Bucureşti cu privire la legalitatea PUD-ului.

Ce-Re aminteşte că aprobarea construcţiilor ilegale în Bucureşti devine un fenomen ce nu trebuie ignorat şi trage un semnal de alarmă asupra faptului că instituţiile publice trebuie să se asigure de o verificare mai eficientă documentaţiilor, asupra oportunităţii construcţiilor şi asupra consultării eficiente a celor direct afectaţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor