Parc de peste 100 de ani ameninţat cu desfiinţarea! Primăria Arad vrea parcări în loc de spaţii verzi

Parcul Eminescu - Arad
Parcul Eminescu - Arad (Facebook)

Pe internet a fost lansată de curând o petiţie pentru salvarea parcului Eminescu din Arad, parc vechi de peste 100 de ani, cu o istorie care se confundă cu cea a oraşului şi pe care municipalitatea vrea să îl transforme într-o parcare.

Iniţiatorii petiţiei, care a strâns peste 2700 de semănturi, sunt o serie de ONG-uri din Arad – Alternativa Civică, Pro Urbe, Mişcarea Arădeană, Respiră Verde, Galeria Oldart, Centrul pentru Studii şi Iniţiativă Civică, Asociaţia „Miloş Cristea”, Asociaţia Krysallis, Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad şi ULAL Arad care au luat poziţie faţă de intenţiile municipalităţii de a construi o parcare în actuala locaţie a Parcului Eminescu, parc în care cresc copaci seculari, care au fost plantaţi pe vremea imperiului austro-ungar şi care sunt martorii ai istoriei oraşului, potrivit arădenilor.

La mijlocul lui decembrie 2014 Primăria Arad a lansat licitaţia pentru întocmirea studiului de fezabilitate care urmează să realizeze transformarea Parcului Eminescu într-o parcare publică. Planurile administraţiei locale prevăd ridicarea pe locul parcului a unei platforme de beton susţinute de stâlpi, care va fi la nivelul actual al digului. La nivelul solului va fi parcarea, iar deasupra acesteia o să fie realizată o nouă versiune a parcului existent. Primăria a intitulat această lucrare drept „Regenerare urbană Zona Piaţa Enescu-Palatul de Justiţie din Municipiul Arad” iar iniţiatorii petiţiei îl acuză pe Gheorghe Falcă, primarul oraşului Arad, că doreşte desfiinţarea parcului la numai trei ani de când a cerut modernizarea acestuia.

Deoarece proiectul pare să fie unul destul de fantezist şi costisitor, presa locală l-a comparat cu Grădinile suspendate din Babilon, iar societatea civilă şi reprezentanţii mai multor ONG-uri au decis să se opună acestei hotărâre a municipalităţii.

ONG-urile arădene doresc atacarea în contencios administrativ, cu suspendare, a tuturor actelor administraţiei care au legătură cu acest caz, de către Prefectura Judeţului Arad. Acestea declară că lipsa Certificatului de Urbanism şi a unui Plan Urbanistic arată deja ilegalitatea în care se află acest demers. Ele contestă licitaţia, ca neavând precizate în documentaţie condiţiile de urbanism (CU, PUZ, Acord de Mediu, Aviz de la Direcţia de Monumente etc). Ele anunţă că va fi sesizat şi Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Arad asupra situaţiei fără precedent, ca un parc să fie desfiinţat fără să existe la bază o documentaţie însuşită de un proiectant şi având toate avizele şi acordurile, iar mai apoi aprobată în C.L.M.A. Documentele licitaţiei arată clar dorinţa administraţiei de a transforma parcul în parcare.

Preşedintele Consiliului Local Civic Arad, Sebastian Bulumac, a condamnat de asemenea proiectul primăriei: „Ne pare rău că în prima zi lucrătoare a anului trebuie să ne întâlnim pentru a dezbate o problemă atât de gravă, ca şi distrugerea unui parc central. În acelaşi timp putem spune că ne bucurăm că după o oarecare perioadă destul de lungă de acalmie din zona civică, se demonstrează în aceste zile că societatea civilă arădeană poate să fie unită şi cred că ar trebui să învăţăm din lecţiile trecutului şi aşa să şi rămânem. Luând pulsul străzii şi a ceea ce se întâmplă în Arad, în ultima vreme din discuţiile pe care le-am avut cu toţi partenerii, prietenii, credem că există premisele ca vocea societăţii civile în Arad să devină tot mai puternică. În privinţa parcului, nimeni nu şi-a imaginat că lucrurile ar putea merge aşa de departe. Vorbele Primăriei sunt foarte frumoase, nu se vorbeşte de o distrugere a parcului, ci de o regenerare urbană şi ne acuză pe noi că manipulăm opiniile publicului. În privinţa reticenţei cred că suntem foarte îndreptăţiţi, uitându-ne la proiectele Primăriei din ultimii ani care au costat foarte mult. Pe noi în primul rând ne-au costat. Este şi normal să existe această reticenţă“, a declarat Sebastian Bulumac.

Ce zice Primăria

Primăria Aradului şi-a explicat poziţia într-un comunicat de presă: „Ideea pe care o propunem nu s-a născut dintr-un capriciu, ci este fundamentată pe premize obiective: necesitatea de a revitaliza spaţiile publice prin regenerarea imaginii şi funcţionalităţii, nevoia de zone pietonale, prognozele de evoluţie a traficului, necesitatea de a proteja zona centrală a oraşului de circulaţia auto, nevoia de spaţii de parcare. Zona falezei Mureşului din centrul Aradului şi Parcul Eminescu necesită intervenţii importante pentru a fi mai bine puse în valoare. Am studiat atent şi soluţii pe care alte oraşe din lume le-au adoptat. Prin varianta de «etajare» s-ar obţine un spaţiu pietonal mai generos, cuprinzând parcul, concomitent cu un amplasament pentru o parcare colectivă. În favoarea viabilităţii acestei propuneri există destule exemple de grădini şi parcuri care stau peste structuri construite, cunoscute chiar din antichitate. Realitatea a demonstrat că din punct de vedere tehnic este posibilă realizarea de plantaţii din cele mai complexe, impactul estetic şi bilanţul de mediu fiind de multe ori superior proiectelor peisagere clasice. Am informat publicul asupra acestei propuneri, cu elementele care există în această etapă incipientă, de analiză, deoarece este o noutate şi va fi o decizie importantă pentru viitorul Aradului. Fezabilitatea va fi evaluată de arhitecţi urbanişti şi proiectanţi, care vor indica soluţiile tehnice şi costurile estimative. Când aceste date şi detalii vor fi disponibile se va intra în dezbatere, iar decizia finală va fi luată şi asumată de Consiliul Local Municipal”.

Ce răspunde societatea civilă

Într-o conferinţă de presă, organizată chiar în Parcul Eminescu, preşedintele Mişcării Arădene, Claudiu Cristea, a prezentat proiectul primăriei, demontând afirmaţiile municipalităţii: „Desfiinţarea parcului Eminescu este o decizie extrem de gravă pe care o contestăm cu tărie. Suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor este mult sub media minimă europeană la Arad. Parcul Eminescu are o valoare dendrologică inestimabilă. „Primăria a intitulat această lucrare “Regenerare urbană Zona Piaţa Enescu – Palatul de Justiţie din Municipiul Arad“. Titlul sună destul de neutru, însă dacă citim documentele am observa că această regenerare urbană înseamnă, de fapt, amenajarea unei parcări la nivelul solului pe amplasamentul Parcului Eminescu. La nivelul solului va fi parcarea, iar acoperirea acestei parcări va fi cu o placă de beton armat la cota digului. Placa de beton armat în zona cea mai înalta va fi de aproximativ 5 metri. Orice declaraţie publică, politică, administrativă, a primarului şi a purtătorilor de cuvânt, trebuie să reflecte ceea ce au depus ca şi caiet de sarcini pentru această licitaţie. Nu se spune de nici un parc nou, asta este o nouă dezinformare. Se amenajează o promenadă cu spaţii verzi“, a declarat acesta.

Cele 10 ong-uri au înaintat o petiţie Primăriei Municipiului Arad, prin care se cere respingerea acest proiect. Versiunea on-line a petiţiei poate fi semnată la http://www.petitieonline.com/salvaţi-parcul-eminescu

Cităm câteva din observaţiile celor care semnează această petiţie:

„De unde să încep? Că aş fi amputat sufleteşte dacă se distruge parcul. Că am trecut, că mulţi concetăţeni, de nenumărate ori prin el şi pe lângă parc? Că face parte în mod necondiţionat din mine? Că m-am bucurat de prezenţa lui, indiferent de anotimp? Că drumul spre casă sau spre prietenii mei trece prin acest parc? Nu vreau grădini suspendate. Vreau un oraş modern în care noul îşi găseşte loc alături de vechi. Nu prin distrugere, ci prin sinergie şi armonie. E posibil.”

„Numele meu este Sorin Mîneran, sunt sportiv de performanţă. Începutul şi sfârşitul zilei mi-l petrec alergând pe dig. Trec pe lângă parc şi uitându-mă cum cetăţeni de toate vârstele se refugiază pentru o clipă de relaxare, indiferent de anotimp, îmi transmite o stare de linişte pe care cu siguranţă mulţi o trăim. Sunt convins că locuitorii Aradului se vor mobiliza pentru a nu lăsa ca un parc atât de emblematic al oraşului să fie distrus şi lăsat uitării pentru lipsa locurilor de parcare!”

„Nu vreau ca cineva să modifice vreodată ceva la Parcul Eminescu pentru că acest parc este una dintre cele mai vii amintiri ale copilăriei mele. În Parcul Eminescu se află ţâşnitoarea la care veneam în fiecare săptămână să beau apă după ce mă jucam în Parcul Copiilor. Era cel mai bun „refresh” pentru copilul din mine de la 8 ani. La 10 ani, naşa mea m-a învăţat, pe una dintre băncuţele din Parcul Eminescu, să împletesc coroniţe din păpădii. La 11 ani, tati m-a învăţat să cobor rampa din parcul Eminescu… Pe role şi pe bicicletă!”, a scris pe Facebook Iulia Bock, elevă în clasa a 10-a la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”. La 14 ani am înrămat cele mai frumoase amintiri din clasele de gimnaziu: toate fotografiile ne-au fost făcute, mie şi colegilor mei… în Parcul Eminescu. Poate că unii consideră că astea nu-s motive, dar, sincer, sunt ce am trăit şi ce am învăţat eu până acum şi atât de dragi îmi sunt memoriile astea precum îmi e şi Parcul!”,

De asemenea a fost organizat şi un protest în acest sens, primul dintr-o serie deja anunţată de acţiuni şi evenimente cu scopul de a opri distrugerea Parcului Eminescu, până la rezolvarea problemei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne