Parlamentul UE adoptă o rezoluţie privind recunoaşterea lui Guaido ca lider interimar al Venezuelei

Juan Guaido, la un miting al opoziţiei
Juan Guaido, la un miting al opoziţiei (Federico Parra, AFP/Getty Images)

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie privind recunoaşterea lui Juan Guaido, liderul opoziţiei şi al Adunării Naţionale din Venezuela, ca preşedinte interimar al ţării sud-americane, cerând tuturor statelor membre să ia aceeaşi decizie.

“Parlamentul European... îl recunoaşte pe Guaido ca preşedinte interimar legitim al Republicii Bolivariene a Venezuelei conform Constituţiei venezuelene, aşa cum prevede articolul 233, şi îşi exprimă suportul deplin” pentru planurile lui, a precizat rezoluţia publicată miercuri seară pe website-ul Parlamentului UE.

Parlamentul European îi cere Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, şi statelor membre ale blocului să adopte o poziţie fermă şi unită şi să îl recunoască pe Guaido ca “singurul preşedinte interimar legitim al ţării până la convocarea de noi alegeri prezidenţiale libere, transparente şi credibile cu scopul de a reinstaura democraţia”.

De asemenea, Parlamentul European a apreciat decizia “multor state democratice” de a-l recunoaşte pe Guaido în poziţia de preşedinte interimar, potrivit textului rezoluţiei.

În plus, Parlamentul îi mai cere lui Mogherini să coopereze cu “ţările regionale şi cu oricare alţi actori cheie” în vederea creării unui grup de contact care ar putea să ajute la medierea “încheierii unui acord privind convocarea de alegeri prezidenţiale libere, transparente şi credibile, bazate pe un calendar stabilit, în condiţii egale pentru toţi candidaţii, care să beneficieze de transparenţă şi monitorizare internaţională”.

Tot astăzi, Guaido a susţinut că preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi-a exprimat sprijinul pentru Adunarea Naţională a Venezuelei, adăugând că apreciază gestul.

Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar în 23 ianuarie, pe fondul amplificării crizei politice din ţară.

Sute de mii de oameni au protestat în 23 ianuarie împotriva lui Maduro, iar poliţia a luat măsuri de suprimare a protestelor. Se estimează că cel puţin 40 de persoane au fost ucise în violenţele politice de săptămâna trecută, inclusiv 26 de manifestanţi împuşcaţi de forţele de ordine pro-guvernamentale, a declarat marţi ONU.

În timp ce SUA şi alte câteva ţări îl susţin pe Guaido în scţiunea sa, Rusia, China şi alte state au ales să susţină regimul preşedintelui Nicolas Maduro.

Venezuela suferă din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf.

Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburilor valutare.

Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.