Dionis Cenuşă: Impeachmentul lui Dodon este posibil, dar încă improbabil

Impeachmentul lui Dodon ar putea avea loc dacă PDM şi Plahotniuc se asigură că acesta nu va genera costuri politice. Momentan însă democraţii profită masiv de pe urma confruntărilor geopolitice, afirmă politologul.
Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup"
Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup" (Facebook.com/dionis.cenusa)

Politologul Dionis Cenuşă constată că în ultimul timp, s-au intensificat discuţiile despre un posibil impeachment prin care Igor Dodon să fie "descălecat" din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Totuşi, un asemenea scenariu care este posibil, deocamdată ar fi improbabil.

”Pentru aceasta ar fi nevoie de 2/3 din voturile deputaţilor sau 67 de voturi. Fără fracţiunea socialiştilor (23 deputaţi), restul deputaţilor - PDM, PCRM, PL, PLDM, deputaţii independenţi - au 78 de voturi pentru a realiza acest scenariu neplăcut pentru Dodon, socialişti şi, cu certitudine, pentru Rusia”, scrie expertul pe pagina sa de socializare menţionând că Maia Sandu practic a dat start unui asemenea potenţial scenariu, atunci când a sesizat Procurorul General pe cauza acţiunilor de trădare de ţară, comise de către şeful statului.

Dionis Cenuşă notează că pentru ca impeachmentul să aibă loc trebuie să existe un interes din partea democraţilor, care în prezent beneficiază masiv de pe urma confruntărilor geopolitice cu preşedintele pro-rus Igor Dodon. Doar că această utilitate ar putea să dispară la un moment dat. ”Mereu este nevoie de "idioţi utili". Dodon le-a asigurat supravieţuirea politică a democraţilor. Ei pot avea aranjamente, dar nu sunt prieteni. A fost unul care a crezut în prietenii în politică şi acum stă în puşcărie.”

Politologul a adăugat că PDM gândeşte strategic şi cântăreşte bine ameninţările ce pot fi provocate de acţiunile politice îndreptate contra lui Igor Dodon. Liderul PDM Vladimir Plahotniuc înţelege perfect că el este încă puternic detestat de către public, mai mult decât pro-rusul Igor Dodon. Odată iniţiat impeachmentul, Dodon poate provoca proteste anti-guvernamentale susţinute de toate partidele politice active din R. Moldova care au antipatii faţă de PDM, indiferent de faptul că sursa declanşării protestelor va fi Dodon.

În concluzie, Dionis Cenuşă punctează că deşi impeachmentul este posibil, acesta poate deveni probabil doar dacă PDM şi Vladimir Plahotniuc se asigură că acesta nu va avea costuri politice majore şi urmări greu de gestionat.

În context, expertul de la Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă a declarat că Dodon e ”prezidentul” potrivit pentru guvernarea coordonată, uşor de umflat mediatic şi cu resurse pentru a-l pune preşedinte, ca mai apoi – uşor de dezumflat şi mediatic şi de resurse. ”Aşa ceva era posibil doar cu Dodon prezident.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe