Oficial din departamentul anti-tero al FBI: nu a fost găsită nicio armă la cei care au pătruns ilegal în Capitoliu pe 6 ianuarie

Protestatari la mitingul din faţa clădirii Capitoliului din Washington, 6 ianuarie 2021
Protestatari la mitingul din faţa clădirii Capitoliului din Washington, 6 ianuarie 2021 (Tasos Katopodis/Getty Images)

Un oficial al FBI a mărturisit miercuri la şedinţa Senatului că nu ştie să fi fost confiscate arme de la suspecţii care au fost arestaţi în timpul tulburărilor din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA din Washington DC.

Când a fost întrebat de senatorul Ron Johnson (R-Wis.) dacă arme de foc au fost confiscate sau dacă vreun suspect a fost acuzat de infracţiuni cu arme de foc, oficialul FBI din departamentul anti-tero al Agenţiei, Jill Sanborn, a răspuns: „Din câte ştiu eu, niciuna”.

Dar în şedinţă, Sanborn a mai spus că, înainte de incidentul din 6 ianuarie, „Ştiam că vor fi înarmaţi, aveam informaţii despre faptul că vor veni în DC, dar nu aveam informaţii despre faptul că vor pătrunde în Capitoliu”.

Citiți și FBI ascunde cauza morţii unui ofiţer de poliţie în incidentele de la Capitoliu

„Cred că singurele împuşcături au fost cele care au cauzat moartea doamnei”, a mărturisit şi Sanborn, referindu-se la împuşcarea veteranului american Ashli babbit omorâtă de un ofiţer al forţei de pază a Capitoliului, care a tras direct în plin de la 2 metri.

Johnson a declarat anterior presei că termenul de „insurecţie armată” folosit de unii oficiali democraţi, inclusiv preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi (D-Calif.), precum şi d e mass media, este incorect, deoarece nu au fost găsite arme la cei care au pătruns în Capitoliu.

„Aş spune că, dacă este s-o numit 'insurecţie armată', a fost una destul de jalnică”, a remarcat Johnson în interviul său cu New York Times săptămâna trecută. „Nu mi s-a părut o insurecţie armată. Când auzi cuvântul 'armat', nu te gândeşti la arme de foc? Iată întrebările pe care mi-aş fi dorit să le pun: câte arme de foc au fost confiscate? Câte focuri au fost trase?” a mai spus.

Citiți și Directorul FBI vorbeşte limba extremei stângi: clasifică autorii incidentului de la Capitoliu drept "terorism intern"

Johnson a adăugat: „Dacă a fost o insurecţie armată planificată, atunci vorbim de o grămadă de idioţi”.

Comentariile senatorului au atras mustrări din partea mass-media şi a democraţilor din Congres, care au încercat să-l acuze de favorizarea celor care au creat tulburările.

Cu o zi înainte, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că incidentul din 6 ianuarie este clasificat de agenţie drept „terorism intern”.

Departamentul de Justiţie al SUA a pus sub acuzare peste 300 de persoane pentru participarea la tulburările de la Capitoliu. Printre cei arestaţi s-au numărat membri ai grupurilor de dreaptă, cum ar fi Oath Keepers, Three Percenters şi Proud Boys. Oath Keepers şi Three Percenters sunt grupuri armate.

Citiți și SUA: Apar tot mai multe dovezi că asaltul Capitoliului din 6 ianuarie era planificat

Citiți și Organizaţie europeană: Sute de conturi Twitter legate de China au acţionat coordonat pentru a semăna dezbinare în perioada alegerilor SUA

Citiți și Doi ofiţeri de poliţie care au ţinut piept asaltului asupra Capitoliului se sinucid

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe