Neuer Weg acuză: Schweighofer importă şi prelucrează lemn din zona Cernobîl în România. Compania austriacă reacţionează

Păduri masacrate
Păduri masacrate (Matt Cardy / Getty Images)

Holzindustrie Schweighofer importă şi prelucrează, la fabrica de la Rădăuţi, jud. Suceava, lemn de pin ce provine în bună parte din vecinătatea “zonei interzise” de la Cernobîl, se arată într-un comunicat remis Epoch Times de Asociaţia Neuer Weg.

ONG-ul prezintă mai multe documente de însoţire a mărfii, aşa-zise scrisori de trăsură emise de autorităţile ucrainiene, în care figurează adresele expeditorului, firme de stat de exploatare forestieră din zona menţionată.

În documentele care ne-au parvenit, datând aproximativ de la sfârşitul lunii august 2015, am identificat patru localităţi/zone ce se află la circa 80-150-200km de zona interzisă/de excluziune de la Cernobîl – una dintre cele mai contaminate zone de pe pământ, evacuată după accidentul nuclear din 1986. În scrisorile de trăsură figurează localităţile Cernigov, Belkorovici, Gorodnitza, Kostopol”, scrie preşedintele Neuer Weg, Hans Hedrich.

El arată că ”Cu excepţia Cernigov (la Est de Cernobîl), toate celelalte localităţi se află, conform datelor Naţunilor Unite, într-o arie mai largă contaminată cu izotopi de Cesiu 137, situată la Sud-vest de zona de excluziune de la Cernobîl. Pe de altă parte, pădurile de la Cernigov se află cel mai aproape (cca. 50km) de siturile puternic contaminate de la Cernobîl/Prypiat şi cele de la frontierele Belarus şi Rusiei, ele fiind practic înconjurate, la o distanţă de 100-150km de aceste teritorii contaminate”.

”Documentul de transport ce ne-a parvenit în întregime (cel cu referire la Belkorovici), cu înscrisuri în limbile ucraineană, rusă şi germană, poartă totuşi ştampile ale instituţiilor de control radiologic, ecologic şi fitosanitar. Punctul de intrare a lemnului în România este trecerea de frontieră de la Vicşani /Dorneşti, jud. Suceava, la circa 12 km distanţă de Rădăuţi, locaţia complexului de fabrici Schweighofer - Egger”, concluzionează comunicatul.

Schweighofer reacţionează

”Lemnul la care se face referire în articol nu provine din zona Cernobîl. După cum se menţionează şi în articol, acesta provine din zone situate la distanţe de până la 200 km de zona de excluziune de la Cernobîl.

Conform standardelor Holzindustrie Schweighofer, materialul lemons provenit din zonele indicate în articol este însoţit de documente privind sursele de provenienţă, iar acestea arată că lemnul nu provine din zona Cernobîl. De asemenea, aceste documente arată că lemnul corespunde tuturor normelor europene în vigoare din punct de vedere al radioactivităţii, în urma controlalelor realizate cu aparatură de specialitate de către autorităţile vamale la punctul de trecere a frontierei din Ucraina în România.

Prin urmare, orice afirmaţie privind faptul că lemnul provine din zona Cernobîl este tendenţioasă şi indică o intenţie răuvoitoare de a realiza asocieri negative cu compania.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne