"Merită să te implici!". Fabrica Schweighofer de la Reci, “scoasă din priză”

Păduri tăiate
Păduri tăiate

"Fabrica de debitare a lemnului a s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl., de la Reci/Covasna, construită ilegal şi pusă în funcţiune la fel de ilegal şi-a suspendat activitatea.", informează asociaţia Neuer Weg. Potrivit sursei citate, închiderea fabricii a survenit, aparent, cu ocazia celui de-al doilea protest împotriva despăduririlor, din 16 mai a.c. şi a putut fi constatat în urmă cu două zile, la o vizită pe teren a unui grup de ecologişti.

"Pornind de la prezumţia că suspendarea s-a făcut în urma dezvăluirilor din mass-media cât şi a protestelor de stradă din ultimele săptămâni care au avut ca ţintă şi firma sus menţionată, considerăm oprirea funcţionarii fabricii ca pe un lucru firesc, un semn de normalitate şi de LEGALITATE atât din partea firmei cât şi din partea autorităţilor care, de asta dată, aparent, au dat curs solicitărilor străzii, ale unor ONG-uri şi/sau ale factorului politic.", mai arată organizaţia.

Neuer Weg reaminteşte că în vara anului 2013 HS începuse să construiască fabrica în mod ilegal, înainte să fi obţinut planurile urbanistice, avizele şi autorizaţii necesare. Pe 8 august 2013, în urma unor proteste şi a unei deplasări pe teren cu reprezentanţi ai presei şi ai ISC Covasna, ecologiştii au obţinut sistarea lucrărilor de construcţii, pentru câteva luni. În consecinţă, oprirea funcţionarii fabricii în ultimele zile, reprezintă o a doua victorie a opozanţilor proiectului şi, nu în ultimul rând, "o mică compensare pentru umilinţele şi frustrările repetate la care au fost supuşi în ultimii aprox. 2 ani de către autorităţile complice ale investitorului.", informează Asociaţia.

"Deci merită să te implici pentru respectarea naturii şi a legalităţii!", mai arată Neuer Weg.

Totodată, asociaţia de mediu solicită autorităţilor statului să rămână ferme şi să nu permită o reluare a activităţii ilegale a fabricii de la Reci, "un adevărat abator de păduri."

"Vom considera orice repunere în funcţiune a fabricii, fără autorizaţiile necesare, un abuz şi o faptă penală, atât din partea firmei cât şi din partea autorităţilor statului, ceea ce ne va determina să cerem, prin toate mijloacele legale, sancţionarea celor rîspunzîtori căt si oprirea fabricii

Fabrica HS de la Reci nu este doar un veritabil ‘abator de păduri’ (tăiate ilegal) ci şi un proiect investiţional grevat de nenumărate ilegalităţi flagrante, unele de natură penală, de încălcări a legislaţiei româneşti şi ale unor directive europene. Din acest motiv, mai multe ONG-uri (Bankwatch România, Greenpeace România, Neuer Weg şi E-JUST) au iniţiat mai multe procese în instanţă şi au depus reclamaţii la instituţiile statului pentru împiedicarea construirii respectiv oprirea definitivă a fabricii.", se mai precizează în comunicat.

Reamintim că firma Schweighofer Holzindustrie România, expusă recent de o investigaţie a organizaţiei Environmental Investigation Agency (EIA) că recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie, a construit marea fabrică de prelucrare a lemnului din comuna Reci, jud.Covasna în baza unei autorizaţii de construire emise ilegal, susţin reprezentanţii ONG-uri care au acţionat compania în instanţă.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.