NATO se reorganizează pentru ”un nou set de reguli”. Rusia ar putea cuceri teritoriul Ucrainei în trei până la cinci zile

Generalul Philip Mark Breedlove, comandantul NATO pentru Europa, 14 septembrie 2013 Budapesta
Generalul Philip Mark Breedlove, comandantul NATO pentru Europa, 14 septembrie 2013 Budapesta (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Rusia a mobilizat la graniţa Ucrainei toate forţele necesare pentru o ”incursiune” şi ar putea să-şi îndeplinească obiectivul într-o perioadă de numai trei până la cinci zile, ceea a declanşat reorganizarea generală a Alianţei Nord Atlantice, a declarat comandantul forţelor NATO din Europa, Philip Breedlove citat de Reuters.

Observatorii Alianţei Nord Atlantice a observat o mişcare a forţelor ruseşti pe timpul nopţii dintre marţi şi miercuri însă nu există vreun semn al retragerii. Diviziile ruseşti includ şi aparate de zbor, arsenal pentru un război electronic cât şi un spital de campanie.

”Întreaga componenţă necesară unei incursiuni de succes pe teritoriul Ucrainei. Credem că gata să atace şi credem că ar putea să-şi îndeplinească obiectivele într-o perioadă de trei până la cinci zile”, a declarat Breedlove.

Printre obiectivele Rusiei s-ar putea afla o incursiune în sudul Ucrainei pentru a crea un culoar cu Crimeea; o incursiune prelungită peste Crimeea până la Odessa sau o incursiune care ajunge la Transnistria, regiunea separatistă a Moldovei din vestul Ucrainei, a adăugat Breedlove.

Rusia a mobilizat dispozitive militare şi în nordul şi nord estul Ucrainei, divizii ce s-ar putea alătura, la cererea Moscovei, atacului de pe frontul estic.

În aceste condiţii, NATO, o alianţă militară cu 28 de naţiuni membre, trebuie să se restructureze pentru a face faţă noilor condiţii ale contextului internaţional.

”Trebuie să ne uităm cum se poate pregăti Alianţa pentru o paradigmă diferită, pentru un nou set de reguli... Trebuie să regândim postura de forţe, poziţionarea forţelor noastre, aprovizionarea şi pregătirea lor etc.”, a adăugat Breedlove.

Miniştrii de externe ai ţărilor NATO au hotărât suspendarea tuturor cooperărilor militare cu Rusia şi au cerut comandanţilor militari să pregătească planuri pentru întărirea ţărilor membre NATO din estul Europei. Breedlove va pregăti la cererea miniştrilor un pachet de măsuri ce vor include şi întăriri maritime, navale şi aeriene până la 15 aprilie.

”Vom lucra pentru întărirea de pe aer, sol şi mare şi vom încerca să poziţionăm aceste întăriri pe tot spaţiul de expunere: nord, centru şi sud”, a încheiat Breedlove.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe