De ce simte nevoia Rusia să-şi reafirme alianţa militară cu China?

Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping primit de Vladimir Putin în Rusia
Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping primit de Vladimir Putin în Rusia (Sergei Ilnitsky / AFP / Getty Images)

În timpul unei întâlniri desfăşurate marţi în Tajikistan, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, i-a mulţumit omologului său de la Beijing, Chang Wanquan, pentru poziţia Chinei faţă de criza din Ucraina.

”Am dat multă atenţie implementării acordurilor noastre care ajung până la cel mai înalt nivel. Suntem recunoscători (...) pentru poziţia de susţinere luată de China în problema Crimeei”, a declarat Şoigu.

La sfârşitul săptămânii trecute, Rusia a început cel mai mare exerciţiu militar al forţelor sale nucleare strategice din ultimul deceniu. Oficialii ruşi au motivat necesitatea manevrelor cu „realitatea curentă a situaţiei mondiale”. Care este ”realitatea curentă a situaţiei mondiale” văzută de oficialii ruşi?

Forţele ruse de la graniţa Ucrainei nu dau semne că s-ar retrage prea curând iar Alianţa Nord Atlantică a anunţat că se va întări în est, având în plan o serie de exerciţii militare alături de Georgia, Azerbaijan şi Republica Moldova.

"Din nefericire nu pot confirma că Rusia îşi retrage trupele" de la graniţa Ucrainei, a declarat Anders Fogh Rasmussen.

În Orientul apropiat, situaţia pare mai intensă pe zi ce trece

Siria, protejata Moscovei, se află sub ameninţarea unui atac din partea Turciei, una din membrele NATO, iar Israelul, un inamic tradiţional al Siriei, a efectuat recent mai multe raiduri aeriene asupra forţelor guvernamentale siriene.

Peste toate astea, Statele Unite a închis toate ambasadele Siriei de pe teritoriul său. La finalul negocierilor de pace de la Geneva, diplomaţia americană a anunţat că va ”schimba placa”.

Iranul, celălalt protejat al Rusiei din Orientul Mijlociu, s-a declarat în repetate rânduri pregătit pentru un război cu Statele Unite. Acordul cu privire la programul nuclear al Iranului a fost denumit de Israel ”o greşeală istorică” şi va expira în luna aprilie. Adică acum.

Asia de sud-est este la fel de aprinsă

Coreea de Nord, protejata tradiţională a Chinei, a iniţiat luni un atac asupra teritoriilor ce aparţin Coreei de Sud. Atacul survine la scurt timp după o serie de proteste armate faţă de exerciţiile militare comune ale Statelor Unite şi Coreeei de Sud.

În acelaşi timp, Japonia, inamic tradiţional al Chinei, a convenit împreună cu Seulul şi Washingtonul să grăbească procesul de denuclearizare a Coreei de Nord. Ca răspuns, Phenianul a anunţat efectuarea unui nou test cu rachete nucleare.

”Cred că întâlnirile noastre ne vor ajuta să facem acest parteneriat mutual benefic mai puternic”, a adăugat Şoigu, fără să dea prea multe detalii cu privire la beneficiile posibile.

Crimeea, al treilea conflict îngheţat al Rusiei zona Mării Neagre după Transnistria şi Osetia, poate fi un bun exemplu al beneficiilor despre care vorbeşte Şoigu.

Un alt beneficiu al relaţiilor dintre cele două puteri a putut fi observat atunci când China şi-a instalat abuziv zona ”aeriană defensivă” pe teritoriul Japoniei din Marea de Est a Chinei, acaparând la fel de abuziv Marea de Sud a Chinei. Până acum, nu a dat semne că s-ar retrage, ba din contră, din informaţiile obţinute de serviciile americane ar plănui chiar o invazie împotriva Japoniei.