Favoritul la preşedenţia Ucrainei îndeamnă Germania: Am putea pune în genunchi Rusia boicotându-i gazul

Petro Poroshenko, Vitali Kliciko, Arseni Iatseniouc şi  John Kerry la Conferinţa pentru Securitate din Munchen. 2 ianuarie 2014.
Petro Poroshenko, Vitali Kliciko, Arseni Iatseniouc şi  John Kerry la Conferinţa pentru Securitate din Munchen. 2 ianuarie 2014. (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Miliardarul ucrainean Petro Poroşenko, participant activ la protestele din Kiev şi favorit la preşedenţia Ucrainei, a îndemnat Germania, în timpul unui interviu pentru cotidianul Bild să pună în genunchi Rusia boicotând gazul Rusiei.

Poroşenko, una dintre figurile susţinute de Occident în Ucraina, a mai transmis Germaniei că ”uneori democraţia costă”.

Germania, care primeşte 30% din consumul de gaz printr-o conductă specială din Rusia, a ales până acum să-şi protejeze interesele economice în detrimentul unor sancţiuni care ar putea dăuna cu adevărat economiei ruse.

"O boicotare a gazului rusesc ar fi o sancţiune corectă şi ar pune în genunchi Rusia din punct de vedere economic", a declarat Poroşenko.

Mai multe state europene, printre care Elveţia, Germania, Bulgaria şi Franţa, au ales să ignore agresiunile ruseşti din estul Europei, de dragul relaţiilor economice cu Rusia.

Miliardarul ucrainean şi-a oficializat vineri candidatura la funcţia de preşedinte al Ucrainei. În ultimele sondaje acesta conduce cursa electorală cu 25% din sufragii în timp ce al doilea favorit, Vitali Kliciko, s-a retras oferindu-i susţinerea sa.

”Dacă Rusia va agresa estul Ucrainei, ne vom apăra cu toate mijloacele militare de care dispunem. Suntem cu adevărat pregătiţi să ne apărăm ţara”, a subliniat acesta.

Gigantul din sectorul de energie rus, Gazprom, a anunţat că va majora începând de la 1 aprilie preţul gazelor destinate Ucrainei cu peste 40%, la 385 de dolari pe 1.000 de metri cubi de gaz, cu 15 dolari mai mult decât preţul plătit de restul Europei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe