Bulgaria este îngrijorată de intruziunile tot mai dese ale avioanelor ruseşti de recunoaştere

Avioanele de război ruseşti pe aeroportul din Crimeea.
Avioanele de război ruseşti pe aeroportul din Crimeea. (captură youtube.com)

Ministrul bulgar al Apărării, Anghel Naidenov, a declarat, marţi, că forţele aeriene ale Rusiei au efectuat în ultimele două luni peste 30 de zboruri de recunoaştere în spaţiul aerian al Bulgariei, numărul intruziunilor ruseşti devenind tot mai mare, a notat mediafax.

Manevrele de recunoaştere ruseşti forţează la fiecare intruziune în spaţiul aerian al Bulgariei un răspuns din partea forţelor aeriene române, bulgare şi turceşti, ceea ce este destul de ineficient pe termen lung.

„În momentul de faţă, un avion rusesc forţează decolarea a două avioane româneşti, două bulgare şi a unuia turc. Acest lucru este destul de ineficient", a declarat preşedintele bulgariei, Rosen Plevneliev.

În contextul ameninţărilor tot mai frecvente din partea Rusiei, în urma invaziei din Ucraina, Alianţa Nord Atlantică a anunţat marţi că „va lua în considerare toate opţiunile” pentru a-şi întări prezenţa militară în estul Europei.

„Eu pot doar să presupun care ar fi scopul acestor zboruri”, a declarat Naidenov.

Oficiosul Kremlinului, Vocea Rusiei, a dat marţi Ucrainei un ultimatum cu două opţiuni: federalizarea ţării sau războiul. Ameninţarea Rusiei vine în contextul în care forţele ruseşti masate la graniţa Ucrainei ar putea reprezenta o ameninţare chiar şi pentru Republica Moldova, conform comandatului forţelor europene ale NATO.

„Trebuie să fim foarte vigilenţi”, a subliniat ministrul Apărării.

De la începutul invaziei ruseşti în Crimeea, forţele alianţei din Europa de Est şi Statele Unite, au început o serie de exerciţii militare comune în medii terestre, aeriene şi maritime şi au sporit măsurile de protecţie teritorială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe