Moscova intră în competiţie pe GNL cu un proiect arctic de două miliarde USD

(STR / AFP / Getty Images)

Novatek, cea mai mare companie "privată" de gaze naturale din Rusia, va primi o deducere fiscală de aproximativ 600 milioane USD (40 miliarde de ruble) din bugetul regional al regiunii Yamal-Nenets şi 1,5 miliarde USD (100 miliarde de ruble) din bugetul federal pentru a construi un terminal GNL pentru export în regiunea autonomă din nord-vestul Siberiei, a informat săptămâna aceasta cotidianul rus RBC.

Informaţiile, confirmate de Novatek, sunt cel mai recent indiciu potrivit căruia Moscova îşi concentrează eforturile asupra pieţei de gaz natural lichefiat.

Piaţa de GNL este în creştere spectaculoasă, în parte datorită presiunilor americane asupra aliaţilor europeni de a se deconecta de la gazul exportat de Rusia prin conducte, o modalitate de transport extrem de susceptibilă la presiunile geopolitice ale momentului.

Novatek, care a depăşit anul trecut Gazprom în capitalizare, operează uzina Yamal LNG, care are o capacitate de 17,4 milioane tone anual şi construieşte uzina Arctic LNG, care va adăuga alte 19,8 milioane tone. În cele din urmă, Novatek intenţionează să opereze o capacitate totală anuală de lichefiere de 60 de milioane de tone.

Compania din Rusia nu este singură în acest proiect. Partenerii săi în proiectul Arctic LNG 2 sunt Total, CNPC, Japan Arctic LNG şi CNOOC (China).

Au existat rapoarte conform cărora compania "saudită" Aramco ar cumpăra acţiuni în proiect, dar configuraţia actuală - 60 la sută pentru Novatek şi 10 la sută pentru fiecare dintre partenerii minoritari, toate mizele au fost împărţite - iar Novatek a spus că nu va reduce participaţia de 60% în proiect.

Novatek este considerat de mulţi analişti vârful de lance al expansiunii internaţionale pe piaţa GNL a Rusiei.

Gazprom produce de asemenea GNL, dar la o scară mai mică. La începutul acestui an, într-un interviu cu Bloomberg, directorul financiar principal al Novatek, Mark Gyetvay, a declarat că Rusia ar putea deveni unul dintre primii patru producători mondiali de GNL în următorii câţiva ani.

Bloomberg estimează că începând cu luna aprilie a acestui an, SUA şi Qatar ar fi putut să dezvolte împreună o capacitate de producţie de 100 de milioane de tone anual până în 2030, împărţind primul loc, Australia urmând cu 95 de milioane de tone pe an, iar Rusia ar fi ajuns pe locul patru cu 75 de milioane de tone de capacitate de GNL.

Totuşi, estimările sunt incerte. Preţurile scăzute ale gazelor naturale, în special pe principalele pieţe asiatice, au blocat multe proiecte private de GNL, în special în Statele Unite.

Pe măsură ce clima se încălzeşte, anumite părţi din Arctica se topesc, deschizând trasee în Marea Nordului pentru perioade mai lungi decât înainte. Traseele, care întâmplător joacă un rol important în ce priveşte intenţiile Chinei - care pregăteşte Drumul Arctic al Mătăsii, reduce timpii de transport dintre Europa de Vest şi China cu până la 15 zile. Aceasta are, în mod natural, implicaţii importante pentru stabilirea preţurilor.

Faptul că firme chineze participă la ambele proiecte GNL ale companiei Novatek nu este o coincidenţă.

În uzina Yamal CNPC are o cotă de 20 la sută, şi în Fondul Drumul Mătăsii, de stat, încă 9,9 la sută, aducând participaţia totală a Chinei la aproape 40 la sută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie