Mike Pompeo discută cooperarea în Arctica împreună cu premierul danez

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Jahi Chikwendiu/The Washington Post Getty Images)

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, şi omologul său danez au discutat despre posibilitatea celor două ţări, „inclusiv Groenlanda”, să impulsioneze cooperarea în zona arctică, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

Discuţiile au fost purtate telefonic, la numai câteva zile după ce preşedintele Trump a emis propunerea de a cumpăra Groenlanda, ironizată de Rusia şi unele ţări europene, care s-au arătat scandalizate de iniţiativă.

Preşedintele Donald Trump a amânat o călătorie în Danemarca, după ce premierul danez Mette Frederiksen a respins dur ideea preşedintelui american de a cumpăra Groenlanda.

"Pompeo a vorbit astăzi prin telefon cu ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod, cu privire la amânarea călătoriei preşedintelui Trump în Danemarca. Secretarul şi-a exprimat aprecierea în ceea ce priveşte cooperarea cu Danemarca - care este unul dintre aliaţii Statelor Unite - şi contribuţiile Danemarcei la abordarea priorităţilor globale de securitate. Ministrul de Externe Kofod a discutat, de asemenea, despre consolidarea cooperării cu Regatul Danemarcei - inclusiv Groenlanda - în zona arctică ", a afirmat Ortagus miercuri.

Cu o zi în urmă, Donald Trump condamnase declaraţia premierului danez Mette Frederiksen, care a afirmat că propunerea de vânzare a Groenlandei ar fi fost absurdă, spunând că este „neadecvată şi neplăcută”.

Primul ministru danez a abordat apoi situaţia, afirmând că a fost „dezamăgită şi surprinsă” de decizia lui Trump, dar le-a spus reporterilor că „invitaţia pentru o cooperare strategică mai puternică cu americanii din Arctica este încă deschisă”.