Trump promite că va trimite trupe suplimentare în Polonia. Protejează Germania cu posibile sancţiuni împotriva Nord Stream 2

Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său polonez Andrzej Duda discută în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, 12 iunie 2019
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său polonez Andrzej Duda discută în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, 12 iunie 2019 (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump l-a primit miercuri pe omologul său polonez Andrzej Duda la Casa Albă. Vizita, cea de-a doua a lui Duda în decursul unui an, s-a concentrat pe două aspecte: dorinţa Poloniei de a avea o prezenţă militară americană mai numeroasă şi dorinţa SUA de a vinde gaz natural Poloniei. În cadrul întâlnirii, Trump a discutat şi despre posibilitatea aplicării unor sancţiuni asupra proiectului Nord Stream 2, avertizând Germania să nu fie dependentă de energia rusească, potrivit Deutsche Welle.

Într-un interviu cu reporterii la Casa Albă după o zi de discuţii, Trump a anunţat un memorandum de cooperare militară, afirmând: “SUA şi Polonia nu sunt legate doar de un parteneriat strategic, ci şi de valori comune profunde, obiective comune şi o prietenie foarte puternică şi de durată”.

Trump a lăudat angajamentul Poloniei faţă de NATO, evidenţiind atingerea cotei pentru cheltuieli cu apărarea, spre deosebire de Germania, pe care liderul american a evidenţiat-o de asemenea.

În timp întâlnirilor de miercuri, Trump a anunţat că SUA va trimite un număr suplimentar de 1.000 de soldaţi în Polonia, precum şi o escadrilă de drone MQ-9 Reaper.

Preşedintele american a precizat că ia în considerare trimiterea a aproximativ 2.000 de soldaţi în total, deşi încă nu s-a convenit asupra acestui număr. Trupele vor fi trimise în Polonia din contingentul de 50.000 de soldaţi pe care SUA l-a staţionat în Germania.

În plus, Trump a anunţat că Varşovia va cumpărat 32 de avioane de vânătoare stealth F-35.

Fort Trump

Anul trecut, Duda a promovat ideea unei baze americane permanente în Polonia, sugerând ca baza să fie numită Fort Trump. Totuşi, preşedintele american a ezitat să amplifice tensiunile cu Rusia prin executarea unei manevre pe care Moscova o va vedea fără îndoială o ameninţare directă la adresa sa.

Totuşi, subiectul a fost abordat din nou de Duda miercuri, iar Trump a precizat că polonezii oferă o “bază de clasă mondială”.

Polonia consideră Rusia o ameninţare şi, anul trecut, a semnat un acord în valoare de 4,75 miliarde de dolari pentru a cumpăra sisteme antirachetă americane Patriot cu scopul îmbunătăţirii apărării în faţa potenţialelor incursiuni ruseşti.

Protejarea Germaniei faţă de Rusia

Cealaltă problemă care a dominat discuţii dintre Trump şi Duda a fost cea a furnizării de energie. SUA este dornică să încheie un acord pentru a vinde mai mult gaz natural lichefiat (GNL) Poloniei, atât pentru a-şi consolida poziţia pe piaţa energetică europeană cât şi pentru a ţine Rusia departe de această piaţă.

Miercuri, Trump şi Duda au semnat o serie de documente, unul dintre ele privind extinderea angajamentului Poloniei de a cumpăra GNL american. Trump susţine că acordul valorează aproximativ 8 miliarde de dolari. De asemenea, liderul de la Casa Albă şi-a exprimat sprijinul pentru planurile polonezilor de a construi un gazoduct baltic şi a anunţat o cooperare extinsă între cei doi aliaţi în domeniul energiei nucleare civile.

Trump a criticat din nou Germania pentru acordul încheiat cu Rusia privind construirea gazoductului Nord Stream 2.

“Noi protejăm Germania de Rusia şi Rusia obţine miliarde şi miliarde de dolari de la Germania”, a afirmat Trump, adăugând că acordul privind Nord Stream 2 “transformă cu adevărat Germania într-un ostatic al Rusiei în cazul în care situaţia s-ar deteriora”.

Întrebat în legătură cu potenţiale sancţiuni împotriva Germaniei, Trump a afirmat: “Analizăm posibilitatea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe