Juncker stabileşte condiţiile ca UE să cumpere mai mult gaz american

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. (Patrick Hertzog/AFP/Getty Images)

În timpul ultimei vizite a preşedintelui Comisiei Europene în SUA, cele două părţi au convenit ca UE să înceapă să importe mai multă soia produsă în Statele Unite şi mai mult gaz natural lichefiat (GNL) american în schimbul ridicării tarifelor usturătoare impuse de Washington.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că gazul natural lichefiat american ar putea juca un rol important pe piaţa energetică europeană, însă a precizat că Washingtonul trebuie să facă anumiţi paşi pentru ca să se realizeze acest lucru.

“Exporturile tot mai mari de gaz natural lichefiat american, dacă dispune de preţuri competitive, ar putea juca un rol tot mai mare şi mai strategic în aprovizionarea Europei cu gaz. Dar SUA trebuie să îşi joace rolul şi să înlăture restricţiile birocratice”, a precizat Juncker.

Juncker a călătorit în SUA în luna iulie pentru a discuta despre suspendarea tarifelor impuse de preşedintele american Donald Trump asupra unor importuri europene. Cele două părţi au căzut de acord ca, în schimbul revocării tarifelor, EU să înceapă să importe mai multă soia şi mai mult GNL din SUA.

Trump şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că în Europa piaţa energetică abundă cu gaz rusesc mai ieftin în loc să cumpere GNL din SUA.

Mai mult, Washingtonul a avertizat ţările europene să nu participe la proiectul rusesc pentru construirea gazoductului Nord Stream 2, ameninţând că va impune sancţiuni. SUA a invocat temeri că proiectul aparent va submina poziţia Ucrainei, din moment ce una dintre principalele rute de transport a gazului din Rusia spre Europa trece prin Ucraina. Rusia a respins această acuzaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe