Mitt Romney vede deja lumina de la capătul tunelului

BOSTON, 02.06.2011 - Fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney (foto stanga), impreuna cu sotia Ann, salutand multimea dupa ce si-a anuntat candidatura.
BOSTON, 02.06.2011 - Fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney (foto stanga), impreuna cu sotia Ann, salutand multimea dupa ce si-a anuntat candidatura. (Darren McCollester / Getty Images)

Chiar statul preşedintelui Barack Obama, Illinois, a fost cel unde fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, şi-a adjudecat victoria, cel care a limpezit apele. Lupta s-a dat pe un teren croit pe măsură, fiind un stat moderat conservator, iar lucrurile au fost clare de la început: Romney a câştigat delegaţii, a obţinut sprijinul popular şi a sporit prestigiul Partidului Republican, notează joi ziarul La Razon.

Romney a acaparat 47% din voturi, în timp ce fostul senator de Pennsylvania, Rick Santorum, a obţinut 35%. 'Ne apropiem de final. Victoria din această seară arată că suntem mai aproape ca oricând de asigurarea nominalizării, de unirea partidului şi de a-l înfrânge pe preşedintele Barack Obama', a declarat omul de afaceri mormon, care aşteaptă de şase ani să devină candidat prezidenţial al Partidului Republican.

Totuşi Santorum rezistă. El se pregăteşte deja de alegerile primare din statul Louisiana, unde cei doi îşi vor da întâlnire sâmbătă 24 martie. Fostul purtător de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich, a început şi el să organizeze mitinguri în acest stat. Dacă nu va câştigă în această regiune din sud, ultima care desfăşoară alegeri în aşa numitele 'state ale Bibliei', va trebui să-şi pună în chestiune candidatura. Va abandona şi îl va sprijini pe unul din candidaţi? Sau va rămâne în cursă, aşa cum a promis, până la Tampa unde se va desfăşura Convenţia Republicană în august?

După alegerile primare de sâmbătă din Louisiana, sunt marcate cu roşu în calendar, data de 3 aprilie pentru Wisconsin, Maryland şi capital Washington. Un alt stat foarte important este Pennsylvania, unde vor avea loc alegeri la 24 aprilie. Aici conservatorul mormon a fost senator timp de 16 ani. Marţi seară el s-a arătat sfidător: 'Avem cinci săptămâni pentru a obţine marea victorie', a spus el, referindu-se la cei 72 de delegaţi ai acestui stat, aflat pe lista aşa-numitelor 'battleground states', (state-câmp de luptă, în engleză).

Deocamdată cursa alegerilor primare republicane va continua. Illinois a făcut ca această cursă să aibă un final previzibil şi aşteptat de toţi, după suspansul care a marcat alegerile în ianuarie şi februarie. Lucru care i-a făcut pe simpatizanţii lui Romney să dea drept câştigată bătălia în următoarele zile.

Mai ales în condiţiile în care fostul guvernator de Florida, Jeb Bush, fratele fostului preşedinte George W. Bush, a trimis un mesaj clar republicanilor că îl sprijină pe candidatul Mitt Romney, ceea ce dă de înţeles că lupta fratricidă s-a încheiat.

De când a început lupta pentru nominalizare, conservatorii au avut multe îndoieli privind diferiţii aspiranţi. Însă miercuri, Jeb Bush - considerat unul din greii Partidului Republican şi al cărui nume a fost vehiculat drept favorit pentru a-l înfrânge pe preşedintele Barack Obama în noiembrie - a dat clar de înţeles că a sosit momentul ca republicanii să se unească împotriva democraţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe