Cât îi costă pe candidaţii republicani alegerile primare?

Candidatul la învestitura republicană, Mitt Romney. (JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
07.03.2012

'Nu banii vor câştiga alegerile, ci cele mai bune idei şi încrederea poporului american' este de părere aspirantul miliardar, Mitt Romney, la nominalizarea Partidului Republican pentru Casa Albă. Fostul guvernator de Massachusetts este cel care beneficiază de cele mai multe donaţii şi aporturi la campanie, dar şi cel care cheltuieşte cei mai mulţi bani. O investiţie recompensată de victoriile sale, deşi lucrurile ar fi stat poate altfel, dacă ar fi trebuit să scoată bani din propriul buzunar, notează ziarul El Periodico.

Doar în săptămână dintre 29 februarie şi 4 martie, în pregătirile pentru alegerile din Super Tuesday, Mitt Romney, fostul senator Rick Santorum şi fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich, au primit de la aşa-numitele 'super PACS', comitetele de acţiune politică responsabile cu centralizarea donaţiilor, 5,8 milioane de dolari, dintre care 2,7 milioane de la Comitetul de sprijin al lui Romney, Restore our future.

Aceste alegeri primare republicane sunt de fapt primele de când în 2009, Curtea Supremă a SUA a dat dreptate grupului conservator Citizens United, împotriva celor stabilite până atunci de Comisia Electorală Federală, şi a deschis posibilitatea ca aspiranţii să primească fonduri nelimitate. Curtea Supremă a permis companiilor şi entităţilor non profit să participe la campanie. Fondurile merg la super PACS, organizaţii juridice care nu fac parte din campania candidaţilor, dar care îi sprijină economic şi iau parte la proces.

Santorum are de partea sa sprijinul, între alţii, al milionarului Foster Friess, unul din principalii contribuabili la PAC Red, White and Blue Fund, în timp ce Gingrich este beneficiarul donaţiilor făcute de magnatul cazinourilor Sheldon Adelson, prin PAC Winning our Future. În statul cheie Ohio, Restore our Future, grupul de susţinere a lui Romney, a cheltuit pentru campania din Super marţi, 2,2 milioane de dolari în clipuri electorale televizate. Grupul de sprijin al lui Santorum a alocat 514.000 de dolari în clipuri în acest oraş industrial al SUA şi 410.000 de dolari pentru campania fostului senator.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Federale care reglementează condiţiile în care se desfăşoară procesele electorale din SUA, în ianuarie, Romney a primit 6,5 milioane de dolari; Gingrich, 5,6; iar Santorum şi Ron Paul, 4,5 milioane fiecare. Victoria din statul Ohio era importantă pentru Romney, nu doar din punct de vedere politic, ci şi pentru a cere mai multe fonduri contribuabililor la campania sa. Avea mare nevoie: în ianuarie fostul guvernator a cheltuit 18,8 milioane de dolari, dar a cheltuit mai mult, înregistrând un sold negativ de 12,2 milioane. Este cel mai grav din analele Comisiei din anul 2000. Până acum recordul îl deţinea George W. Bush, care în ianuarie 2000 a primit 2 milioane şi a cheltuit 12,8 milioane.

Gingrich stă ceva mai bine: a depăşit cu 300 000 de dolari cele 5,9 milioane primite. Cei şase candidaţi republicani - inclusiv Rick Perry şi Jon Hunstman - au primit în ianuarie 22 de milioane de dolari, dar au cheltuit 37,1 milioane. În aceeaşi lună a anului 2008, cei opt aspiranţi la nominalizarea republicană primiseră 43,5 milioane, cheltuind 10 milioane. De la începerea alegerilor primare şi până în martie, Romney a primit 63,7 milioane şi a cheltuit 56. Santorum prezintă cifre mai modeste: 6,7 milioane din care a cheltuit 5,2. Iar până la Convenţia din Tampa (Florida), mai sunt alegerile din Illinois (20 martie), New York şi Pennsylvania (24 aprilie) şi Texas (29 aprilie).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor