Fost ministru al Forţelor Armate britanice: "Înfrângerea Ucrainei ar costa Vestul mii de miliarde de dolari în noul Război Rece"

James Heapey (Getty Images)
Redacţia
30.04.2024

Ucraina are nevoie de mai multe pachete de ajutor pentru a evita o înfrângere, care "ar costa Occidentul mii de miliarde într-un nou Război Rece", a declarat fostul ministru britanic al Forţelor Armate James Heappey într-un interviu acordat recent publicaţiei The Telegraph, citat de The Kyiv Independent

După luni de lupte politice intense şi deteriorarea situaţiei pe câmpul de luptă din Ucraina, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat în cele din urmă, la 20 aprilie, pachetul crucial de ajutor extern, care include 60,84 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Pe 24 aprilie, preşedintele american Joe Biden a semnat proiectul de lege privind ajutorul extern, marcând astfel ultimul pas al procesului legislativ lung şi adesea blocat.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunţat la 23 aprilie o majorare cu 500 de milioane de lire sterline (617 milioane de dolari) a sprijinului militar pentru Ucraina, cel mai mare pachet de ajutor militar din partea acestei ţări până în prezent.

Sunak s-a angajat, de asemenea, să furnizeze Ucrainei sute de vehicule blindate, 60 de bărci şi patru milioane de cartuşe de arme de calibru mic.

Heappey a declarat că Kievul va avea nevoie de mai multe pachete de ajutor precum cele anunţate săptămâna trecută pentru a câştiga bătălia pentru "securitatea în întreaga regiune euro-atlantică".

"Un impas sau, Doamne fereşte, o înfrângere ucraineană promite un nou Război Rece care va dura zeci de ani şi va costa mii de miliarde de dolari în plus", a adăugat Heappey.

Fostul ministru al Forţelor Armate britanice consideră că ultimele livrări de ajutoare militare nu vor "echilibra imediat situaţia" pe linia frontului, dar le vor permite ucrainenilor să înceapă "o ofensivă finală care să aducă o victorie rapidă şi totală".

El susţine că forţele ucrainene nu vor fi pregătite să învingă Rusia până în 2025 sau chiar 2026.

În timp ce ajutorul a stagnat pe fondul a luni de lupte politice interne, Rusia a profitat de lipsa tot mai mare de muniţie de pe câmpul de luptă al Ucrainei, capturând oraşul Avdiivka, în februarie.

Lipsa sistemelor de apărare aeriană a devenit, de asemenea, urgenţă pentru Kiev, deoarece trupele ruseşti continuă să intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene. În aprilie, cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, DTEK, a declarat că are nevoie de cel puţin 350 de milioane de dolari pentru a recupera capacitatea pierdută cauzată de atacurile Rusiei asupra centralelor termice.

Kievul şi-a îndemnat în mod repetat aliaţii să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a se apăra de atacurile ruseşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor