Echipa de campanie a lui Romney le sugerează rivalilor acestuia să se retragă din cursă

Candidatul la învestitura republicană, Mitt Romney. (Justin Sullivan/Getty Images)
Epoch Times România
08.03.2012

Echipa de campanie a candidatului la învestitura republicană Mitt Romney a subliniat că rivalii săi nu îl mai pot prinde din urmă după victoriile obţinute în cadrul Super Tuesday şi le-a sugerat să se retragă din cursă, pentru că, în caz contrar, îl ajută pe preşedintele democrat Barack Obama.

Însă fostul senator Rick Santorum şi fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Newt Gingrich au anunţat că îşi vor continua campania.

"Super Tuesday a redus considerabil şansele ca rivalii guvernatorului Romney să poată obţine învestitura republicană", a spus unul dintre consilierii fostului guvernator de Massachusetts, Rich Beeson.

"În condiţiile în care rivalii lui Romney încearcă să ignore principiile de bază ale matematicii, singurele şanse de victorie care cresc sunt cele ale preşedintelui Obama", a adăugat el.

Un alt consilier al lui Romney a spus că ar fi nevoie "de un act divin" ca fostul guvernator să nu obţină învestitura republicană.

În prezent, el are 415 delegaţi pentru Convenţia republicană din august, când va fi desemnat candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. Pentru a-i fi asigurată învestitura, are nevoie de 1.144 de delegaţi.

Romney a dat asigurări miercuri că dispune de "timpul, resursele şi planul pentru a câştiga toţi delegaţii" până la convenţia din 27 august.

Însă echipa de campanie a lui Santorum a respins sugestia lui Romney de a se retrage. "Vrea să ieşim pentru a nu mai vorbi despre conservatorism", a explicat purtătorul de cuvânt al lui Santorum, Hogan Gidley. "Mai avem un joc întreg în faţă. Au rămas 28 de state. Acestea vor avea şansa să îşi exprime opinia şi în această cursă", a adăugat el.

Pe de altă parte, un comitet independent care îl susţine pe Santorum, Fondul Roşu, Alb şi Albastru, i-a cerut lui Gingrich să se retragă din cursă. "Conservatorii ar putea să facă o alegere între un conservator adevărat, Rick Santorum, şi Mitt Romney", a explicat un consilier din comitet.

Însă fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor a spus că nu va ceda şi a avertizat că Santorum nu poate câştiga.

Nici congresmanul de Texas, Ron Paul, care nu a obţinut nicio victorie în Super Tuesday, nu dă semne să se retragă.

Candidatul la învestitura republicană Mitt Romney a încununat o serie de victorii în maratonul electoral Super Tuesday cu cea din statul industrial Ohio, considerat crucial în cursă. După cum era de aşteptat, el a câştigat în Massachusetts, Idaho, Vermont şi Virginia. O surpriză a reprezentat-o, însă, victoria din statul Alaska, unde analiştii se aşteptau să iasă învingător Ron Paul.

Aceasta ar fi fost prima victorie pentru congresmanul din Texas.

Pe de altă parte, Rick Santorum a câştigat în trei state - Oklahoma, Tennessee şi Dakota de Nord - în timp ce Newt Gingrich a câştigat în statul său natal, Georgia.

Lupta aprinsă pentru învestitura republicană, marcată de numeroase atacuri şi de publicitate negativă, a afectat Partidul Republican, arată sondajele. Potrivit unui studiu Washington Post(ABC News, numai 35% dintre americani îl privesc favorabil pe Romney, 32% pe Santorum şi tot atâţia pe Paul, iar 23% pe Gingrich.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor