Soţiile candidaţilor republicani intră în campanie

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Mitt Romney alături de soţia sa Ann Romney participă la maratonul electoral Super Tuesday, 6 martie 2012, Boston, Massachusetts. (Win McNamee / Getty Images)
Epoch Times România
09.03.2012

În SUA, soţiile candidaţilor joacă un rol important în campania electorală. Ann Romney şi Karen Santorum s-au menţinut până acum într-un discret plan doi, dar pe măsură ce lupta a devenit mai strânsă, ele au avansat pe scenă. Una dintre cele mai active este Ann Romney, soţia favoritului şi fost guvernator de Massachussets, Mitt Romney, care ia parte la campanie şi îl prezintă pe soţul ei drept 'omul care poate schimba lucrurile'. În săptămâna alegerilor de 'super marţi', Ann a acordat mai multe interviuri la televiziune încercând să ofere o imagine modestă a soţului, departe de stereotipul milionarului, notează vineri ziarul El Periodico.

Ann Romney, care a depăşit cu bine un cancer la sân şi care suferă de o formă incipientă de scleroză multiplă care o împiedică să participe frecvent la mitingurile soţului a ieşit în apărarea candidatului favorit, criticat pentru averea sa de 250 de milioane de dolari şi pentru că este departe de preocupările americanului de rând. 'Este o persoană miloasă care a ajutat mulţi oameni, dar nu-i place să vorbească despre asta', a declarat Ann postului Fox News. 'A sosit poate momentul să vorbesc despre aceste lucruri', a spus ea, afirmând că nu se consideră bogată în sensul economic al cuvântului. 'Pentru mine bogăţie înseamnă pritenii pe care îi avem, cei pe care îi iubesc. Ei sunt bogăţia mea', a subliniat Ann, adăugând că boala a făcut-o să aibă mai multă compasiune faţă de ceilalţi.

Tot zilele acestea a început să apară pe scenă şi Karen Santorum, soţia fostului senator Rick Santorum, care a ieşit şi ea în apărarea soţului, văzut de opinia publică drept un exaltat al poziţiilor ultraconservatoare pe teme precum avortul, anticoncepţionale şi partiparea femeii la piaţa muncii. Postul de televiziune CBS a difuzat marţi în programul, This Morning, un interviu pe care Karen l-a considerat regretabil având în vedere că a încercat să prezinte o imagine greşită a soţului ei, distanţat de preocupările femeii moderne. 'A încercat să-l eticheteze şi să-l prezinte ca pe o persoană detaşată de realitate. Este un lucru pe care eu, ca soţie şi mamă, îl regret', a spus Karen, care a deplâns că această imagine falsă a predominat asupra altor teme abordate de soţul ei. 'Se pricepe la probleme de securitate naţională, locuri de muncă şi economie şi la orice aspect tratat de această campanie', l-a apărat soţia lui Santorum.

Mai puţin vizibilă este deocamdată cea de-a treia soţie a fostului preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich şi clasat pe locul trei în cursa pentru alegerile primare republicane. Callista Gingrich s-a aflat în centrul obiectivelor în urmă cu câteva luni când fosta soţie a liderului republican a mărturisit public Newt că i-a propus să aibă o căsnicie deschisă pentru a putea continua relaţia cu cea care îi era pe atunci amantă, Callista. Întrebat la o dezbatere electorală la televiziune de veridicitatea acestor declaraţii, Newt Gingrich le-a taxat drept miciuni şu uneltiri ale presei.

Fosta prima doamnă veterana Barbara Bush, soţie şi mamă a doi preşedinţi este însă cea care a atras toate privirile prin declaraţiile sale tranşante faţă de actuala campanie slabă în care niciunul dintre candidaţi nu ştie să-şi atragă adeziuni. Cu o sinceritate debordantă, Barbara Bush a declarat că este 'cea mai urâtă campanie' din câte a văzut la o Conferinţă desfăşurată la Dallas privind rolul primelor doamne ale SUA, la care a participat şi nora sa, Laura Bush.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor