Ministru cu diplomă falsă. Victor Moşneag: Procuratura Generală îl protejează pe Chiril Gaburici

Noul ministru al Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici a depus jurământul de învestire în funcţie încă la 10 ianuarie 2018, însă nici până în prezent nu se cunoaşte nimic de diploma de studii a acestuia.
Chiril Gaburici, ministrul Economiei şi Infrastructurii RM
Chiril Gaburici, ministrul Economiei şi Infrastructurii RM (mei.gov.md)

Reporterul Ziarului de Gardă (ZdG), Victor Moşneag, a scris pe contul său de Facebook că la 11 ianuarie 2018, a trimis la Procuratura Generală un demers prin care a cerut acces la dosarul penal privind studiile lui Gaburici şi copia ordonanţei prin care dosarul a fost clasat. Peste vreo 3 săptămâni, după mai multe presiuni, acesta a fost apelat de un angajat al Procuraturii, care l-a invitat „în audienţă” la Igor Popa, adjunctul procurorului general, pe subiectul solicitării de informaţie.

Întâlnindu-se cu Igor Popa, jurnalistul a fost informat că nu va primi acces la dosar pentrucă acesta conţine date cu caracter personal care vizează şi alte persoane, în afara lui Chiril Gaburici. Totuşi, reporterului i s-a promis că dacă trimite o nouă solicitare de informaţii, de clarificare, va primi răspunsuri detaliate, inclusiv cu declaraţiile oferite de Gaburici în timpul audierilor.

După un şir de insistenţe, jurnalistul a primit răspunsul, însă nu conţinea nicio referire la întrebările adresate în solicitare, „nici una. Doar formulări generale, care au avut menirea să-l protejeze pe ministru”.

"De un an şi câteva luni, R. Moldova are un procuror general nou. E mult mai deschis decât ceilalţi. Răspunde la telefon, chiar sună înapoi şi îşi face timp de discuţii, nu ca predecesorii săi, care erau inaccesibili pentru presă. Dar, ce folos? Ce folos că un om încearcă să fie transparent, dacă instituţia pe care o conduce şi subalternii săi, în cazuri importante, îşi bat joc de o simplă solicitare de informaţii?”, se întreabă Victor Moşneag.

Notabil este faptul, că „ministrul Economiei şi Infrastructurii, nu şi-a trecut în CV-ul său de pe pagina ministerului informaţia despre studiile sale la doctorat, pe care le indicase atunci când deţinea funcţia de prim-ministru al R. Moldova”, se arată într-o investigaţie a Ziarului de Gardă (ZdG).

Mai mult decât atât, atât Chiril Gaburici cât şi instituţia în care acesta activează în prezent au evitat abordarea subiectului privind diploma de studii a acestui. „Acest subiect nu mai este despre diploma de studii, pentru că e clar că ea este falsă. Acest subiect e despre cum un ministru şi instituţiile statului îşi bat joc”, a scris pe contul său de Facebook, reporterul ZdG .

În context, vicepreşedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a scis pe contul de socializare că nu s-a împăcat şi nu se va împăca niciodată cu ideea eronată ca un cetăţean cu diplomă cumpărată să deţină funcţia de ministru. „Dacă reuşim să-l scoatem pe Gaburici din Guvern, pe motivul deţinerii unei diplome false, atunci statul nostru poate să spere la „titlul onorific” de stat de drept, în caz contrar, este limpede că Republica Moldova a fost încurcată cu totul în rele”, a adăugat Munteanu.