Suflet Roşu: Fundaţia „Din Suflet” a Galinei Dodon, finanţată de ambasada Chinei la Chişinău

Pentru o ţară precum China, cu buzunare adânci şi ambiţii geopolitice uriaşe, corupţia de la Chişinău este mai hrănitoare decât laptele de mamă.
Familia prezidenţială, Igor şi Galina Dodon
Familia prezidenţială, Igor şi Galina Dodon (Captură Foto)

Fundaţiile de caritate răsar ca ciupercile după ploaie în Republica Moldova. Fundaţia Edelweiss a lui Vlad Plahotniuc, Fundaţia Renato Usatîi, Asociaţia obştească „Pentru Orhei”, Fundaţia „Soluţia” a lui Igor Dodon, iar mai nou Fundaţia de binefacere „Din Suflet” a soţiei şefului statului, Galina Dodon.

S-ar putea spune că proaspăt-îmbogăţiţii se perpelesc de grija sărmanilor moldoveni furaţi şi înşelaţi continuu.

Dar nu vă ţineţi răsuflarea: potrivit unei investigaţii a Ziarului de Gardă, aceste organizaţii filantropice au în spatele lor câte un politician care mai înşeală încă odată poporul, construindu-şi imagine politică pe seama acestuia.

„În 2011 Igor Dodon a înfiinţat Fundaţia de binefacere „Soluţia” care, după ce acesta a ocupat fotoliul de preşedinte al Republicii Moldova, a intrat în umbră, locul ei fiind ocupat de Fundaţia „Din Suflet” condusă de soţia şefului statului, Galina Dodon”, se arată în investigaţie.

Experta în politici sociale de la IDIS Viitorul, Viorica Antonov, a specificat că „acţiunile de caritate trebuie să fie transparente”, însă fundaţia de caritate a „Primei Doamne” nu prezintă nici un act în acest sens, mai ales că veniturile lui Igor Dodon şi ale soţiei acestuia nu le permit să realizeze donaţii de milioane. „În lipsa unor rapoarte financiare din partea acestora, este aproape imposibil de stabilit de unde „curg” banii în buzunarul fundaţiei”, a punctat liderul PAS, Maia Sandu, pe pagina sa de socializare.

La evenimentul dedicat sărbătorilor de iarnă, reporterii Ziarului de Gardă au reuşit să-l întrebe pe şeful statului despre finanţarea Fundaţiei „Din Suflet”, la care Dodon a răspuns că „este vorba de suportul din partea unor fundaţii partenere cu care Fundaţia de binefacere „Din Suflet” are semnate acorduri, atât din interiorul ţării, cât şi din afara ei. Din interior, mai multe ambasade ne-au susţinut pe parcursul anului şi sper foarte mult că aceste activităţi vor continua şi în anul următor. Ambasada Chinei, de exemplu, a venit cu unele suporturi”.

Întrebat dacă personal contribuie la finanţarea fundaţiei soţiei sale, Dodon a răspuns „atunci când am posibilitate, da”. Pe de altă parte, Prima Doamnă a refuzat să facă comentarii.

„Sumele de bani pe care le cheltuie fundaţia Galinei Dodon diferă de la caz la caz. În februarie 2017, cuplul prezidenţial a dăruit o casă şi un teren de 20 ari unei familii din raionul Hânceşti, care ar putea costa între 20-25 mii euro, la care se mai adaugă şi tehnica de uz casnic. O altă acţiune de caritate a fundaţiei „Din Suflet” a avut loc în ajunul noului an de studii. Cu acest prilej, fundaţia a oferit ghiozdane pentru 8000 copii, cel mai ieftin ghiozdan care poate fi găsit în magazinele din Chişinău costă 230 lei, ceea ce ar constitui 1,840,000 lei. De asemenea, 1,5 milioane lei pentru procurarea unor aparate pentru 10 copii cu deficienţe de auz”, se mai arată în investigaţie.

Problema cu donaţiile din partea comuniştilor este că sunt întotdeauna otrăvite.

Crimele comunismului

Comunismul este, după părerea unor istorici, autori ai Cărţii Negre a Comunismului, responsabil de eliminarea fizică a cel puţin 100 de milioane de persoane - iar majoritatea imensă a acestor victime au fost chiar cetăţeni ai statelor respective - dizidenţi sau "victime colaterale" pe care partidele comuniste i-au folosit pentru a impune regimurile de teroare aferente.

Ucraina şi Moldova au fost afectate, în anii 1932-1933 de Holodomor - un genocid în masă, prin înfometare, din cauza unui program implementat la ordinul lui Stalin - fiind cunoscută metoda de supunere a populaţiilor prin restricţionarea sau confiscarea recoltelor.

Holodomorul nu este singurul episod genocidal evident la adresa moldovenilor - unul dintre cele mai cunoscute episoade fiind Masacrul de la Fântâna Albă, unde bolşevicii au masacrat civili moldoveni în mod nediscriminat, femei şi copii - doar pentru a menţine un nivel suficient de teroare care să permită controlul populaţiei de către regimul proaspăt instalat.

China, scena unui măcel incredibil

De-a lungul anilor, regimurile comuniste au folosit teroarea sistematica drept mijloc de a guverna şi a asigura supravieţuirea partidelor comuniste. În prezent, în ciuda căderii comunismului în blocul european, masacrele continuă în ţări comuniste, China fiind, probabil, cel mai şocant exemplu.

Conform unei anchete iniţiate de ziarul Epoch Times şi preluată de investigatori profesionişti, în China are loc o adevărată industrie de jaf sistematic de organe, de la deţinuţi politic. Aceştia sunt internaţi abuziv în lagărele de muncă din China, asociate spitalelor militare şi ţinuţi cu analizele la zi, pentru a fi sacrificaţi în momentul în care există cereri pentru organe pe piaţa neagră chineză a transplanturilor.

Industria de jaf de organe a apărut pe fondul unui măcel sistematic ce are loc în China din 1999.

La 20 iulie 1999 la ordinul dictatorului comunist Jiang Zemin milioane de oameni au ajuns pe mâna Securităţii chineze, pentru simplul motiv că practicau Falun Gong, o formă tradiţională de exerciţii de arte marţiale, dublate de un set de învăţături morale bazate pe principiile Adevăr, Compasiune, Toleranţă.

Slugărnicia oficialilor moldoveni în faţa Chinei nu este un secret

În decembrie 2013, deputata socialistă Elena Hrenova, care reprezenta o obscură asociaţie a invalizilor şi veteranilor de război, s-a adresat în judecată solicitând recunoaşterea caracterului extremist al unui simbol - numit "Falun", afirmând că două asociaţii obşteşti - una municipală - Falun Dafa - şi alta republicană - Asociaţia de Qigong Falun Gong Moldova, unicele care în R. Moldova expun activ persecuţiile la care sunt supuşi colegii lor în China - ar promova extremismul de tip fascist din cauza acestui simbol.

Mai mult, după ce în timp fulger a obţinut câştig de cauză în toate instanţele naţionale, Hrenova, în 2014 a intentat un nou proces împotriva aceloraşi asociaţii solicitând dizolvarea lor, pe motiv că ar promova extremismul (!). Şi în acest proces instanţele de judecată din R. Moldova au dat dovadă de ”hărnicie deosebită” examinând în timp record acţiunuile acordând din nou câştig de cauză socialistei.

Cu toate că în toamna anului 2015, Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) în baza unei sesizări a deputatului Ştefan Creangă a luat o decizie prin care a constatat că Legea privind contracararea activităţii extremiste nu este clară şi încalcă dreptul la libera exprimare, iar instanţele naţionale greşit au etichetat simbolul Falun ca având conotaţie extremistă, hotărâre care părea să pună capăt campaniei de hărţuire a Asociaţiilor Falun Dafa şi Falun Gong Moldova, acest lucru nu s-a întâmplat nici până în prezent, întrucât Curtea Supremă de Justiţie nu a considerat soluţia CCM prea ”convingătoare” iar după un şir de amânări dubioase a respins recursurile în anulare depuse de reprezentanţii asociaţiilor. În prezent, fondatorii asociaţiei municipale Falun Dafa şi celei republicane Asociaţia de Qigong Falun Gong Moldova fiind nevoiţi să aşteapte verdictul Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Notabil este faptul că în baza hotărârii CCM care trebuia îndeplinită de aleşii poporului prin ajustarea normei de drept considerate neconstituţionale, 13 deputaţi PD din Parlament au depus o iniţiativă legislativă pentru modificarea Legii privind contracararea activităţii extremiste. Modificările însă au fost nesemnificative sau chiar formale, iar adoptarea lor a făcut ca prevederile legii menţionate să rămână practic identice cu cele anterioare, democraţii susţinând în continuare ”jocul” socialiştilor şi al reprezentanţilor ambasadei Chinei la Chişinău.

Ulterior, în aprilie 2017, s-a aflat în vizită la Chişinău o delegaţie chineză, care a avut o întrevedere oficială cu Dodon, unde au discutat despre „evoluţia relaţiilor dintre state”, starea actuală a relaţiilor bilaterale, precum şi subiecte privind „consolidarea şi extinderea relaţiilor de cooperare în mai multe domenii de interes comun”. Tot atunci, Dodon a menţionat că a fost stabilită şi o agendă comună de acţiuni imediate în ceea ce priveşte colaborarea la nivel de partide.

Pentru a le face pe plac oficialilor chinezi, la ordinul primarului suspendat Dorin Chirtoacă, poliţia a interzis acţiunile de protest ale practicanţilor Falun Gong din Moldova care doreau să atragă atenţia asupra genocidului care are loc în prezent în China.

O altă dovadă a amestecului nestingherit al ambasadei chineze pe teritoriul Republicii Moldova, de data aceasta în viaţa culturală, a fost anularea fără niciun temei legal a Expoziţiei Internaţionale de artă ”Adevăr, Compasiune, Toleranţă” la comanda şi intervenţia directă a reprezentanţilor Ambasadei. Deşi se aşteptau la o reacţie din partea autorităţilor RM, acest lucru nu s-a întâmplat, ba mai mult, organizatorii expoziţiei s-au lovit de o indiferenţă izbitoare din partea tuturor instituţiilor statului.