La Chişinău a fost constituit noul grup de iniţiativă pentru referendumul anti-mixt

Adunarea de constituire a grupului de iniţiativă privind referendumul de anulare a votului mixt
Adunarea de constituire a grupului de iniţiativă privind referendumul de anulare a votului mixt (facebook.com / Tatiana Bunciuc)

Adunarea de constituire a unui nou grup de iniţiativă pentru organizarea referendumului legislativ de abrogare a sistemului electoral mixt şi revenire la sistemul proporţional pe liste de partid a avut loc duminică, 11 februarie, la Chişinău. Adunarea a fost organizată de societatea civilă cu participarea cetăţenilor Republicii Moldova şi a unor partide politice atât parlamentare cât şi extraparlamentare.

Victor Leancă, preşedintele Uniunii Pensionarilor, consideră că „sarcina noastră principală constă în apărarea democraţiei. Începând cu anii '90 tot am luptat şi luptăm pentru democraţie, libertate, dar am ajuns acolo unde suntem, într-un stat oligarhic plin de minciuni şi hoţie. A venit momentul când în luptă vor merge doar bătrânii”.

Conform calculelor, în total, la adunarea de constituire a grupului de iniţiativă au fost înregistraţi în sala 822 participanţi, dintre care 791 persoane s-au înscris în grupul de iniţiativă, semnând declaraţii pe cont propriu că doresc să colecteze semnături, mai mulţi decât prima dată.

Potrivit preşedintelui şedinţei, Andrei Lutenco de la Centrul pentru Politici şi Reforme (CPR) Moldova, problema supusă referendumului urmează a fi: „susţineţi adoptarea legii cu privire la sistemul electoral care stabileşte că alegerile Parlamentului se efectuează în baza unui sistem de vot proporţional. Opţiuni: pentru şi contra”. Dintre cei prezenţi în sală, 734 participanţi au votat 'pentru'.

În calitate de preşedinte al biroului executiv al grupului de iniţiativă a fost votat Ştefan Gligor, director de programe CPR Moldova, vicepreşedinte al biroului executiv al grupului de iniţiativă - Stela Uţica şi secretar al biroului executiv al grupului de iniţiativă – Valeriu Paşa.

Preşedintele comunităţii WatchDog.MD, Sergiu Tofilat, propus în calitate de trezorier al grupului de iniţiativă, a specificat în faţa participanţilor că în cazul în care Comisia Electorală Centrală (CEC) va refuza şi de această dată să înregistreze grupul de iniţiativă, data viitoare, cei prezenţi la eveniment vor merge direct în faţa CEC adresându-se totodată membrilor CEC să nu testeze răbdarea poporului, „noi vrem paşnic şi pe cale democratică să scăpăm de acest mixt, cât încă nu e prea târziu”.

Analistul politic Alexei Tulbure a declarat că „nu este Plahotniuc şi banda lui atât de puternică şi deşteaptă, ba invers, noi ne convingem că e vai de capul lor, erau slabi cei care trebuiau să-i oprească, politicienii şi instituţiile de stat. Acum noi pornim procesul de constituire a unei societăţi puternice, a unei societăţi civile adevărate care poate să opună aspiraţiilor antidemocratice totalitare a acestei puteri hoţeşti pe care o avem în ţară”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe