"Meditez dacă demisionez" - Judecătorul CCR Toni Greblă nu vrea să demisioneze emoţional

Tini Greblă,PSD
Tini Greblă,PSD (Epoch Times România)

Absent de la ultima şedinţă a Curţii Constituţionale, judecătorul CCR, Toni Greblă, a declarat vineri că nu se grăbeşte să ia o decizie în ceea ce priveşte o eventuală demisie a sa de la CCR.

"Meditez dacă demisionez. Niciodată nu am luat decizii majore sub imperiul emoţiilor şi al precipitării. Luni voi fi prezent la Curte, astăzi am considerat că nu e potrivit să fiu acolo", a declarat vineri Greblă, citat de Gândul, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Comentând acuzaţiile care i se aduc, fostul senator PSD de Gorj a negat atât că ar creşte struţi în scop comercial, cât şi că ar fi implicat în exporturi de alimente către Federaţia Rusă

"Struţul e o pasăre care îmi place mie foarte mult, i-am luat pentru plăcerea de a-i vedea, nu pentru a obţine venit. Nu am vândut nimic din ouă", a "demontat" greblă acuzele legate de veniturile ilicite obţinute din creşterea struţilor.

În ceea ce priveşte acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat pentru a exporta ilegal alimente în Federaţia Rusă, judecătorul CCR s-a apărat susţinând că, pe de parte, embargoul impus Moscovei în privinţa unor tranzacţii comerciale nu i-ar fi permis acest lucru, iar pe de altă parte, că nu se pricep la comerţ

"Numai cineva care nu este realist poate să creadă în aceste exporturi în Federaţia Rusă. Este un embargo asupra importurilor din România. Eu nu mă pricep nici să cumpăr din Bulgaria un frigider şi să îl aduc în România că nu ştiu ce acte trebuiesc. Nu cunosc pe nimeni la Direcţia Vămilor, nu am promis nimănui că pot să intervin, nu ştiu de ce exporturi ar putea fi vorba, nu îl cunosc pe cetăţeanul acela care apare, dacă locuieşte în România, în Turcia", a spus el.

Cât despre cele doua rochii pe care le-ar fi primit soţia sa, Greblă nu a negat primirea acestora, întrebându-se însă de ce organele competente nu au intervenit atunci: "Dacă s-a ştiut că soţia mea a primit la ziua onomastică o rochie sau două, nu ştiu de ce nu s-a intervenit atunci", a adăugat Greblă, care, potrivit Gândul, a susţinut că se ştia "interceptat şi filat".

Procurorii DNA au dispus joi începerea urmăririi penale pe numele lui Toni Greblă pe care îl acuză de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de constituirea unui grup infracţional organizat care avea scopul de a face exporturi ilegale în Rusia.

Comentând acuzele aduse lui Greblă, şeful CCR, Augustin Zegrean a declarat că „nu e bine pentru CCR ce se întâmplă”, dar acest lucru „nu înseamnă că e şi vinovat dacă a fost audiat”.

Zegrean a mai adăugat că Greblă i-ar fi recunoscut că povestea cu rochiile şi capsatoarele, primite de la omul de afaceri Ion Bîrcină (unul din cei mai bogaţi afacerişti rromi din Gorj), este adevărată. "Astea, da sunt adevărate", le-a răspuns Augustin Zegrean jurnaliştilor, adăugând că situaţia face rău Curţii.

Mai menţionăm în contex că, pentru judecătorii CCR, ultima perioadă a fost foarte stresantă. Pe lângă necazul cu Greblă care i-a "căzut pe cap", Zegrean s-a plâns joi de presiuni ale politicului privind Legea Big Brother, respinsă miercuri de Curtea Constituţională.

”Au apărut chiar reprezentanţii unor instituţii ale statului sau parlamentari care au făcut declaraţii deosebit de grave la adresa Curţii în legătură cu aceste decizii. Acuzaţiile sunt de natură de a pune presiune asupra judecătorilor Curţii şi nu vă ascund că la ultima întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene, unul dintre judecătorii Curţii s-a plâns că se teme, că îi este frică să fie judecător la Curtea Constituţională”, a declarat preşedintele CCR.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.