Serviciile fericite - Facebook va permite utilizatorilor să marcheze "ştirile false"

Facebook privit prin ochii utilizatorilor
Facebook privit prin ochii utilizatorilor (www.newstimisoara.ro)

Facebook, o adevarată oglindă a societăţii de astăzi este inundat cu lucruri diverse, care mai de care mai plicticoase sau mai bizare.

Compania, acuzată deja de efectuarea de experimente sociale pe oameni şi de lipsă de respect a intimităţii, încearcă acum să îi transforme pe utilizatorii săi în “cruciaţi” care luptă pentru acurateţea informaţiilor.

Facebook a declarat marţi că va adăuga o opţiune la serviciul său de socializare care va permite utilizatorilor să eticheteze ştirile ca minciuni sau farse. Dacă alegeţi să ascundeţi un post în News Feed-ul vostru de pe Facebook, explică compania, veţi fi capabili să îl etichetaţi ca fiind “o ştire falsă”, cam în aceeaşi măsură în care puteţi să etichetaţi un conţinut ca fiind pornografic sau violent.

Cu cât este o postare etichetată mai mult ca fiind falsă (sau flag-uită), cu atât mai mai puţin va apărea în News Feed-uri, susţine compania. Facebook nu va şterge postările puternic semnalate şi etichetate, dar acestea ar putea fi însoţite de anunţul: “Mulţi utilizatori de pe Facebook au raportat că această ştire conţine informaţii false”.

Lucrurile bune au însă şi o parte proastă. Această măsură are şi punctele sale negative - Facebook nu cere “cruciaţilor” să verifice informaţiile atunci când aceştia aleg să le flag-uiască.

Pe de altă parte în cazul evenimentelor majore extrem de controversate - precum 9/11, atentatul din Boston, sau, mai nou atacul din Paris, pentru care există numeroase dubii, o asemenea măsură introdusă de Facebook are neplăcutul efect de a permite îngroparea potenţialelor informări corecte, alternative la versiunea oficială care de multe ori poate fi pur şi simplu falsă.

Un alt aspect negativ este faptul că noua măsură permite îngroparea, de către agenţii serviciilor de informaţii, a transmiterii de ştiri sesibile - de genul cozilor de la secţiilor de votare din diaspora, care a adus căderea candidaturii lui Ponta, sau Primăverii Arabe, din Egipt, Maroc, etc.

Dar Facebook susţine că acest proces funcţionează. “Relatările care includ minciuni sau ştirile în mod deliberat înşelătoare sunt raportate de două ori şi jumătate mai des decât linkurile către alte ştiri”, au scris Erich Owens de la Facebook şi cercetătorul Udi Weinsberg.

Indiferent dacă masa de utilizatori percepe sau nu frauda jurnalistică, mizele pentru companie sunt ridicate. Pe măsură ce Facebook continuă să devină un canalizator tot mai important de trafic pentru site-urile de ştiri online, în acelaşi timp înfloresc şi programele care generează clickbait-uri, care se hrănesc cu naivitatea utilizatorilor de media socială ce aleargă după anunţuri care produc dolari.

Google a înfruntat o problemă similară cu câţiva ani în urmă când aşa numitele “content farm”-uri şi-au dat seama cum să manipuleze rezultatele căutărilor, inundând primele poziţii ale rezultatelor cu linkuri de proastă calitate, deşi în mod normal în aceste poziţii sunt selectate linkuri de cea mai bună calitate.

Gigantul în motoarele de căutare şi-a schimbat algoritmii astfel încât site-urile cu un conţinut slab copiat sau dominat de spam să cadă pe poziţii inferioare, iar cele cu conţinut de calitate să fie privilegiate, urmând să apară mai sus în ierarhii.