Marea Britanie acuză Iranul de vânzarea ţiţeiului de pe Adrian Darya în Siria

Dominic Raab
Dominic Raab (Tolga Akmen/AFP via Getty Images)

Ministrul de Externe al Marii Britanii a declarat marţi că tancul petrolier iranian Adrian Darya şi-a vândut ţiţeiul regimului Assad din Siria, încălcând asigurările pe care le-a dat atunci când a fost eliberat din Gibraltar.

Nava, numită anterior Grace 1, a fost sechestrată pe 4 iulie, cu ajutorul Marinei Regale, din cauza suspiciunii că se îndrepta spre Siria.

Autorităţile din Gibraltar au eliberat-o pe 15 august, după ce au primit asigurări oficiale în scris din Teheran că nava nu va vinde Siriei cele 2,1 milioane de barili de petrol.

Dar Ministerul de Externe al Marii Britanii a declarat într-un comunicat că Iranul a încălcat aceste asigurări şi că petrolul a fost transferat în Siria.

„Această vânzare de ţiţei către (regimul brutal al preşedintelui sirian Bashar al-Assad) face parte dintr-un tipar de comportament al guvernului iranian menit să perturbe securitatea regională”.

Anul trecut Administraţia Trump a ieşit unilateral dintr-un acord nuclear agreat în 2015 între Teheran şi marile puteri occidentale şi a aplicat sancţiuni Teheranului, pentru a reduce exporturile de ţiţei la zero cu speranţa că va descuraja republica islamică de a produce uraniu cu care să fabrice bombe nucleare.

Marea Britanie a declarat că a convocat ambasadorul Iranului pentru a condamna acţiunile Iranului şi va ridica cazul la Adunarea Generală a ONU de la New York la sfârşitul acestei luni.