Petrolierul Adrian Darya s-ar îndrepta către Liban - susţine Ankara

Super petrolierul Grace 1
Super petrolierul Grace 1 (Screenshot)

Tancul petrolier Adrian Darya, sechestrat de Gibraltar la 4 iulie sub suspiciunea că ar dori să vândă petrol Siriei încălcând sancţiunile UE, a fost eliberat la 15 august, în ciuda presiunilor americane, şi s-a îndreptat în direcţie necunoscută mai multe zile.

Una dintre ţinte, conform speculaţiilor, ar fi fost Grecia sau Turcia. Mike Pompeo a atenţionat că ţiţeiul de pe navă aparţine Gărzilor Revoluţionare Iraniene, grup trecut pe lista organizaţiilor teroriste de Administraţia Trump. Pompeo a subliniat că orice ţară care ar acorda ajutor navei ar putea să se confrunte cu sancţiuni pentru acordarea de ajutor unei entităţi teroriste.

Echipajul petrolierului Adrian Darya 1, cunoscut anterior ca Grace 1, şi-a schimbat destinaţia înregistrată în sistemul său de identificare automată îndreptându-se către Iskenderun, Turcia, a declarat o sursă familiară cu problema.

Însă ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a respins raportul, afirmând că Adrian Darya 1 se îndreaptă către Liban, nu Turcia.

La rândul său, ministrul Finanţelor din Liban a declarat că Beirutul nu a fost informat că nava s-ar îndrepta spre Liban.

Între timp, o sursă din portul turcesc Mersin a declarat la 29 august că cisterna va intra în apele teritoriale turceşti şi se va îndrepta spre Mersin pentru a fi descărcată acolo.

Iranul a subliniat la începutul acestei luni că are în vedere trimiterea de nave pentru a escorta cisterna Adrian Darya 1.

Un tribunal din Gibraltar a dispus eliberarea navei la 15 august, în ciuda unei solicitări de ultimă oră a SUA de a prelungi detenţia.

Autorităţile din Gibraltar au respins cererea Statelor Unite de a extinde sechestrarea cisternei, invocând diferenţe în sancţiunile americane şi europene împotriva Iranului.