Marea Britanie se gândeşte să trimită drone în Golful Persic, datorită tensiunilor cu Iranul

Steag iranian la bordul super-petrolierului Adrian Darya
Steag iranian la bordul super-petrolierului Adrian Darya (JOHNNY BUGEJA | AFP | Getty Images)

Regatul Unit are în vedere trimiterea de drone britanice în Golful Persic, pe fondul tensiunilor cu Iranul, a raportat Sky News luni.

Royal Air Force (RAF) din Marea Britanie are o serie de drone Reaper staţionare în Kuweit, care survolează Irakul şi Siria. Acestea ar putea fi trimise în misiuni de patrulare în Golful Persic, dacă se ia decizia de a disloca drone în Golf, a raportat Sky News.

Dronele vor ajuta la supravegherea aeriană, întrucât navele de război britanice continuă să escorteze petrolierele cu pavilion britanic prin strâmtoarea Hormuz, potrivit raportului.

Vineri, Marea Britanie a solicitat un sprijin larg pentru a combate ameninţările privind transportul maritim din Golf, după ce Iranul a confiscat un tanc petrolier cu pavilion britanic în strâmtoare, în luna iulie.

Evoluţia a survenit după ce supertancul petrolier Adrian Darya, cunoscut anterior sub numele de Grace 1, a fost sechestrat în Gibraltar, cu sprijin britanic, fiind bănuit că transportă ţiţei şi numerar pentru Siria.

Conform agenţiilor de intelligence americane, nava duce o încărcătură care ar aparţine Gărzilor revoluţionare iraniene, organizaţie aflată pe lista celor teroriste, împotriva căreia SUA acţionează cu sancţiuni.

Nava a fost eliberată de Gibraltar pe motiv că sancţiunile UE şi americane în legătură cu Siria şi Iranul au anumite diferenţe.

De la începutul lui august, Adrian Darya încearcă să-şi transfere încărcătura, navigând în Mediterana captând atenţia SU, care observă cazul. Departamentul de Stat a avertizat că orice ţară permite andocarea navei poate fi ţinta sancţiunilor americane pentru ajutor acordat unor organizaţii teroriste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe