Teheranul afirmă că petrolierul Adrian Darya a descărcat ţiţeiul, probabil pentru Siria

Steag iranian la bordul super-petrolierului Adrian Darya
Steag iranian la bordul super-petrolierului Adrian Darya (JOHNNY BUGEJA | AFP | Getty Images)

Iranul susţine că tancul său petrolier Adrian Darya şi-a descărcat în cele din urmă cele 2,1 milioane de barili de ţiţei iranian duminică, după ce, cu câteva zile în urmă, fusese depistat în portul sirian Tartus.

Evoluţia pare să stingă tensiunile provocate de dosarul supertancului petrolier, pe care SUA şi Marea Britanie l-au acuzat că poartă o încărcătură ce aparţine unei organizaţii teroriste - Gărzile Revoluţionare Iraniene.

Comunicatul oficial iranian nu a numit ţara care a achiziţionat petrolul, dar imaginile din satelit dezvăluie că vasul controlat de Gărzile Revoluţionare nu a părăsit coasta Siriei, stârnind chiar teorii legate de adăpostirea vasului lângă Tartus, unde Rusia menţine o bază militară şi zone de excludere şi bruiaj.

Tancul petrolier a fost sechestrat de autorităţile portuare din Gibraltar, asistate de marina britanică, după ce a fost acuzat de livrare ilegală de ţiţei către Siria, operaţiune care cădea sub incidenţa sancţiunilor americane şi europene.

Eliberarea navei din Gibraltar pe 15 august a avut loc numai după ce Iranul a emis o asigurare scrisă că nu va livra petrolul iranian Siriei, încălcând sancţiunile UE.

La sfârşitul săptămânii trecute, după ce supertancul iranian a fost observat la câteva mile nautice de coasta Siriei, John Bolton a publicat un tweet: „Oricine spunea că Adrian Darya-1 nu a fost condus către Siria s-a înşelat".

Deşi Washingtonul a avertizat ţările din zonă să nu acorde asistenţă petrolierului, atrăgând atenţia că se pot confrunta cu sancţiuni din partea SUA, se pare că momentan nu va face nimic pentru a pedepsi Teheranul.

În ciuda faptului că Iranul confirmă livrarea petrolului, un oficial al Trezoreriei SUA a contestat duminică că descărcarea reală a avut loc la data anunţată de iranieni. "În acest moment este ancorat chiar în largul Siriei", a declarat Sigal P. Mandelker, un oficial al Trezoreriei SUA, pentru Al Jazeera. „Se joacă încă un joc al înşelăciunii, şi credem că lumea trebuie să deschidă ochii.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe