Maia Sandu la Vilnius: Georgia, Ucraina şi Moldova sunt părţile-cheie în lupta Rusiei cu Occidentul

Guvernarea de la Chişinău, pro-europeană şi pro-rusă în acelaşi timp, atrage dezastrul în Moldova deoarece a ales să se alăture jocului geopolitic al Federaţiei Ruse cu Occidentul, iar consecinţele acestei politici iresponsabile le vor resimţi cetăţenii, consideră liderul PAS.
Conferinţa „Restoring Regional Leadership” de la Vilnius, Maia Sandu în centru
Conferinţa „Restoring Regional Leadership” de la Vilnius, Maia Sandu în centru (facebook.com/ Maia Sandu)
Maria Maevschi
25.08.2017

Prezentă la conferinţa de la Vilnius, organizată cu prilejul Zilei Europene pentru Comemorarea Victimelor Stalinismului şi Nazismului, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că încercarea autorităţilor de la Chişinău de a fi în acelaşi timp şi pro-europeni şi pro-ruşi nu atrage decât dezastrul. Aceasta a mai punctat faptul că Moldova poate deveni un stat autentic şi funcţional doar în cadrul Uniunii Europene, întrucât Rusia nu face decât aceleaşi jocuri de putere bine înrădăcinate încă din secolul al XIX-lea.

„Această confruntare geopolitică are toate ingredientele: o luptă continuă pentru împărţirea sferelor de influenţă, indiferent de costurile umane, zone-tampon, disuasiune prin forţe nucleare şi convenţionale, stimulente sau pedepse pentru loialitate sau, respectiv, nesupunere. Rusia urmăreşte să-şi construiască un perimetru de securitate în jurul ei şi să ajungă la o înţelegere cu Occidentul cu privire la împărţirea acestor sfere de influenţă. Georgia, Ucraina şi Moldova reprezintă părţile-cheie ale acestei lupte”, a declarat Maia Sandu.

Liderul PAS consideră că orice încercare a celor trei state de a-şi urma propriul destin şi a deveni democraţii europene funcţionale, este percepută de către Rusia drept o ieşire din sfera ei de influenţă. Iar pentru a nu se întâmpla acest lucru, Moscova vine cu tot felul de pedepse, blocade economice sau măsuri represive.

„Dacă simte să ar putea pierde controlul, Rusia este gata să meargă în război. Urmărindu-şi logica, Rusia a reuşit să creeze avanposturi, mai întâi în regiunea transnistreană din Moldova, în Abhazia şi Osetia de Sud, iar acum în Donbas în Ucraina. Acestea au fost create pentru a împiedica statele post-sovietice să-şi urmeze în mod independent agendele lor naţionale”, a punctat Sandu, adăugând că obiectivele geopolitice ale Kremlinului pot fi puse în aplicare doar în state slabe şi puternic divizate.

Cu regret, opinează liderul PAS, în cei 26 de ani de aşa-zisă independenţă a Republicii Moldova, guvernele de la Chişinău au ales să se alăture jocului geopolitic al Federaţiei Ruse cu Occidentul, astfel că vina pentru fragilitatea de astăzi a statului le aparţine în aceeaşi măsură. „Moldova a încercat mereu să joace pentru ambele tabere, folosindu-se de contradicţiile dintre Vest şi Rusia. În cele din urmă, a suferit consecinţele acestei politici iresponsabile”, a specificat politiciana, într-un video postat pe pagina sa de Facebook.

Cu toate că Uniunea Europeană este la curent cu situaţia de pe scena politică de la Chişinău, Maia Sandu a reiterat că în prezent Moldova are o guvernare coruptă detestată de oameni, iar calitatea instituţiilor de stat este cea mai slabă din regiune, din cauza faptului că sunt pe deplin controlate de câţiva indivizi în interes propriu, nerespectând nicio regulă şi nicun principiu, ba mai mult, le schimbă din mers, prin intermediul unei majorităţi parlamentare corupte, în care cea mai mare parte a deputaţilor au fost pur şi simplu cumpăraţi de oligarhia coruptă.

Astfel, pentru a se menţine la putere, ei încearcă să exploateze situaţia geopolitică existentă. În context, Maia Sandu a ţinut să precizeze că la situaţia actuală s-a ajuns în mare parte şi după alegerile prezidenţiale de anul trecut, când aşa-numita guvernare pro-europeană a oferit Preşedinţia candidatului pro-rus Igor Dodon, care urmează în proporţie de 60 la sută instrucţiunile venite din partea guvernării corupte moldoveneşti, iar restul de 40 la sută din partea Kremlinului.

„Împreună aceste două forţe politice generează ură şi frică în societatea moldovenească, divizând-o în două tabere. Această guvernare declară că vrea să vadă Moldova în Uniunea Europeană. Este o minciună, ei nu-şi doresc acest lucru. Guvernarea nu-şi doreşte un stat de drept, procurori şi judecători independenţi, separarea autentică a puterilor şi respect pentru drepturile omului. Toate acestea ar însemna pierderea imediată a puterii.

Ce-şi doreşte cu adevărat guvernarea este transformarea Moldovei într-o zonă gri, o zonă-tampon între Rusia şi Occident. Într-o asemenea Moldovă, ei pot să schimbe regulile de joc neîncetat, să controleze instituţiile de stat pentru a extrage câştiguri ilegale şi să suprime orice voce din cadrul poziţiei. Acesta reprezintă idealul lor de ţară – un teritoriu în care ei vor stabili toate regulile şi le vor schimba în funcţie de propriile scopuri”, a conchis liderul PAS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor