Mii de cetăţeni au mărşăluit duminică la Chişinău cerând guvernării să plece: Plahotniuc-Dodon, la tomberon

Cu toate că legea de modificare a sistemului electoral în Republica Moldova a fost deja votată în Parlament în lectură finală, cetăţenii continuă să protesteze împotrivă, cerând guvernării să abroge această lege şi să plece de la conducere.
Protest masiv la Chişinău
Protest masiv la Chişinău (facebook.com / Alexandr Slusari)

Dumincă la Chişinău în faţa Parlamentului a avut loc un masiv protest paşnic cu participarea a mii de moldoveni, împotriva guvernării şi a votării în Parlament a schibării sistemului electoral, contrar voinţei poporului şi a recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Participanţii la protest veneau din toate părţile, fiind în mare parte susţinători ai partidelor de opoziţie din R. Molodva.

Cei prezenţi duminică, 30 iulie în centrul Chişinăului au scandat în continuu: „Sus democraţia”, „Noi suntem poporul”, „Noi nu cedăm”, „Jos mafia”, „Plahotniuc-Dodon, la tomberon”, „Asta e ţara noastră, nu e ţara lor”, „Unire moldoveni”, „Jos minciuna”, „Să vă fie frică, poporul se ridică”, „Noi vom învinge”, „Nu schimbăm sistemul, vă schimbăm pe voi”, „La puşcărie”, „Nu votul mixt”, „PD-PSRM ciuma roşie”.

„Regimul antipopular a depăşit orice limită. După schimbarea ilegală a sistemului electoral, Moldova ar putea să piardă finanţarea externă, să fie izolată, iar regimul de vize reintrodus. Genocidul social se va accentua prin reducerea locurilor de muncă, pensii şi mai mizere, exodul masiv al populaţiei. Sărăcia crasă şi corupţia ne vor măcina ţara. Şi toate astea pentru ambiţiile unui singur individ care a capturat puterea şi a uzurpat statul. Nu mai e loc de jumătăţi de măsură. În calitate de cetăţeni, trebuie să ne unim şi să ne opunem tandemului Plahotniuc-Dodon”, a fost mesajul apelui la protest.

Notabil este faptul că, cu puţin timp înainte de începerea protestului, pe străzile din imediata apropiere a Parlamentului au fost aruncate pliante cu informaţie denigratoare la adresa liderului Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, precum şi a liderului Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

„Am ajuns să ne conducă o ceată de nebuni certaţi cu legea, cu bunul simţ şi înglodaţi în minciună. Aceştia îşi exercită puterea în condiţiile lipsei de legitimitate şi reprezentativitate, iar ca rezultat al acestei guvernări, cetăţenii Republicii Moldova sunt intimidaţi, dezbinaţi, presa este monopolizată, justiţia este de buzunar, nivelul de trai este dezastruos, au ajuns să ne încalce până şi dreptul constituţional la viaţa privată. Stimaţi guvernanţi să vă fie clar, noi vom lupta până ne vom redobândi dreptul la libertate şi dreptul de a decide”, a declarat din faţa Parlamentului consilierul local PLDM, Anastasia Cojocari, conform privesc.eu.

Liderul PAS a ţinut să sublinieze că prin prezenţa lor în faţa Parlamentului, cetăţenii demonstrază guvernării că nu se lasă călcaţi în picioare. Aceşti corupţi care se află la cârma ţării, au furat o dată cetăţenii la alegerile din 2016 şi vor să-i fure şi la alegerile parlamentare din 2018, consideră Sandu. „Plahotniuc şi Dodon vor să rămână la putere deşi ştiu că nu sunt doriţi de cetăţeni. Ei ne spun că degeaba venim la proteste, pentru că au mers în vacanţă şi nu le pasă. Ei sunt nişte laşi”, a declarat Maia Sandu pentru cetăţenii prezenţi la protest, venind cu un apel către cei din diasporă să revină acasă pentru a vota la următoarele alegeri parlamentare.

„Avem obligaţia morală de oameni ai acestei ţări să nu cedăm, să mergem înainte pentru că mai devreme sau mai târziu această creatură Plahotniuc-Dodon va cădea. Nimic nu este veşnic, tot răul are un sfârşit. Toţi aceşti indivizi nu mai au ce căuta pe coridoarele instituţiilor de stat, ci să stea pe banca acuzaţilor, la puşcărie, iar averile lor să fie confiscate. Iată de ce suntem obligaţi să fin uniţi, solidari, consolidaţi într-o societate deşteptată iar protestul nostru să continue, dacă vrem schimbarea în bine”, a punctat liderul Platformei DA, fiind prezent în faţa Parlamentului.

În acelaşi timp, în faţa cetăţenilor a ieşit derectorul pentru programe al Centrului pentru politici şi reforme, Ştefan Gligor care a dat citire „Rezoluţiei participanţilor la protestul din 30 iulie 2017”, solicitând Parlamentului să abroge de urgenţă legea cu privire la schimbarea sistemului electoral. Rezoluţia a fost votată în unanimitate de către toţi cei prezenţi la protest.

Ulterior protestatarii au pornit într-un marş pe Bulevardul Ştefan cel Mare către sediul PSRM, Procuratura Generală, Reşedinţa de Stat a preşedintelui, Ministerul de Interne şi în final sediul PD. Notabil este faptul că toate aceste instituţii erau înconjurate de un număr mare de poliţişti care ţineau protestatarii la depărtare.

Menţionăm că următorul protest împotriva legii de modificare a sistemului electoral al Republicii Moldova, a fost anunţat pentru ziua de 17 septembrie, urmând să fie organizat de către Consiliul Marii Adunări Naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe