Moldovenii sunt chemaţi duminică la protest. PAS: Sistemul mixt înseamnă sfârşitul democraţiei în RM

Maia Sandu, liderul PAS cheamă membrii şi susţinătorii PAS să iasă duminică 30 iulie în centrul Chişinăului la o acţiune de protest împotriva legii prin care regimul Plahotniuc-Dodon schimbă sistemul electoral pentru a-şi spori şansele să rămână la putere împotriva voinţei poporului.
Conferinţă de presă organizată de PAS
Conferinţă de presă organizată de PAS (Captură Foto / privesc.eu)

Duminică, 30 iulie, la Chişinău va avea loc următorul protest împotriva legii prin care regimul Plahotniuc-Dodon schimbă sistemul electoral. Anunţul a fost făcut de liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu care a specificat că membrii şi simpatizanţii PAS şi toţi cei cărora le pasă de ce se va întâmpla cu votul lor la următoarele alegeri sunt aşteptaţi duminică la 11:30 lângă Arcul de Triumf din centrul Chişinăului.

Aceasta a ţinut să explice cetăţenilor de ce este necesar să iasă la protestul de duminică şi la altele care ar putea urma. „Pentru ca această lege înseamnă sfârşitul democraţiei în Republica Moldova. Prin adoptarea acestei legi, Plahotniuc şi Dodon şi-au sporit considerabil şansele să rămână la putere în pofida voinţei poporului. Dacă această lege va fi pusă în aplicare, schimbarea puterii existente pe cale paşnică şi legală devine practic imposibilă”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă, conform privesc.eu.

Totodată, liderul PAS a menţionat pentru cei care au susţinut-o la alegerile prezidenţiale din 2016 că anume ei sunt cei care „i-au speriat pe cei doi, Plahotniuc şi Dodon”, şi că acele voturi au încurajat PAS să lupte în continuare, întrucât doar prin multă muncă la următoarele alegeri va fi posibil de răsturnat această guvernare coruptă, specificând că „noi putem să câştigăm doar în cadrul unor alegeri libere şi corecte”.

„În cazul unei legi ambigue, defectuoase aşa cum este cea adoptată pe 20 iulie 2017, atunci când autorităţile pot interpreta prevederile acestei legi după bunul lor plac, pot manipula cu această lege, schimbarea guvernării este practic imposibilă. Ţinta furtului pus la cale de această guvernare suntem noi cu dvs., sunt voturile dvs. a celor care nu aveţi de gând să votaţi pentru democraţi, socialişti sau pentru cei din PPEM cu ajutorul cărora a fost adoptată această lege. Dacă nu luăm atitudine astăzi, în ziua alegerilor poate fi prea târziu ca să ne apărăm votul”, a adăugat politiciana.

Maia Sandu consideră că cetăţenii R. Moldova trebuie să înţeleagă că democraţia se apără în fiecare zi şi nu este suficient să scriem în Constituţia RM că suntem o ţară democratică, astfel că „e important să ieşim în fiecare zi, dacă e necesar, şi să ne apărăm drepturile, iar astăzi vorbim despre un drept extrem de important, dreptul nostru la alegere, dreptul de a schimba această guvernare coruptă.

„Necesitatea de apărare a democraţiei este valabilă pentru toate ţările, inclusiv şi pentru ţările cu tradiţii democratice, cu atât mai mult acest lucru este valabil pentru Republica Moldova. Dacă nu suntem gata să ieşim odată la două-trei luni în stradă şi să le spunem guvernanţilor că nu acceptăm să-şi bată joc de noi, să ne calce în picioare, atunci despre ce democraţie vorbim? Asta înseamnă că nu ne pasă de democraţie, că suntem gata să-i lăsăm în continuare să conducă această ţară, pe nişte uzurpatori de putere, trădători de patrie, că suntem gata să-i lăsăm ani de-a rândul să continue să facă ceea ce au făcut până acum. Guvernarea devine tot mai insuportabilă pentru că noi îi permitem acest lucru”, a punctat liderul PAS.

Amintim că în pofida protestelor societăţii civile şi a criticilor partenerilor externi, în Parlamentul Republicii Moldova, cu 74 de voturi ale democraţilor, socialiştilor şi a celor din PPEM a fost votat joi 20 iulie, în a doua lectură proiectul legii privind trecerea la sistemul electoral mixt în timp ce în în faţa Legislativului de la Chişinău mii de oameni cereau deputaţilor să renunţe la iniţiativă, iar fracţiunile PLDM, PL şi PCRM au părăsit sala de şedinţă.