Liiceanu, mesaj pentru Dragnea: Pleacă, domnule, ne sufoci ţara. Lasă-ne istoria în pace
alte articole
De la mijlocul anilor '90 şi până în 2005, justiţia a fost total subordonată politicului şi atunci s-au făcut marile averi în România. Acum, se încearcă din nou aducerea justiţiei sub control politic absolut, a atras atenţia, în cadrul unui interviu acordat Digi24, scriitorul Gabriel Liiceanu.
"Forma supremă pe care a luat-o libertatea, pe care am dobândit-o după '90 la noi, a fost libertatea de a fura. Deodată furtul a devenit liber. Un deceniu întreg se fură fără spaimă. Atunci s-au făcut mari averi. Şi se fură grosolan. Justiţia atunci era total subordonată politicului. Devenise un obicei. Momentul în care justiţia a început să devină autonomă şi să funcţioneze ca putere în stat s-a petrecut după 2005, când au apărut pe scenă două persoane: Monica Macovei şi Daniel Morar. Urmaşa lor e Codruţa Kovesi", a declarat Gabriel Liiceanu.
Revenind în vremurile noastre, filozoful consideră că justiţia este din nou la un pas să fie politizată în lipsa unei reacţii a magistraţilor şi a societăţii civile. În opinia scriitorului, modificarea legilor justiţiei aşa cum a fost prezentată sumar de ministrul PSD Tudorel Toader echivalează cu un control politic absolut, iar acest lucru ar distruge democraţia.
"Politicile publice nu sunt pe mâna lor 100%. Trebuie să aibă acordul unei părţi a populaţiei, a celor vizaţi, a magistraţilor, ONG-uri. Se vorbeşte de consultări publice. Pe fundalul ăsta ai să-ţi spui că nu se poate face o asemenea grozăvie să pui mâna şi pe justiţie că atunci se va termina totul. Judecătorii nu vor judeca pe cine trebuie, nu-i vor mai judeca şi condamna pe marii delapidatori ai României şi vor executa comenzi politice", a precizat Liiceanu.
"Problemele României, este limpede, nu mai sunt problemele României, sunt problemele lui Dragnea. Toţi discută asta. Spun: 'Pleacă, domnule. Lasă-ne în pace să ne vedem de treabă. Du-te naibii cu problemele tale. Ne sufoci ţara. Lasă-ne istoria în pace'", a mai punctat Liiceanu.