Liderul german promite să oprească negocierile pentru aderarea Turciei la UE

Cancelarul german Angela Merkel va cere membrilor Uniunii Europene să ia în considerare suspendarea sau încheierea discuţiilor de aderare la UE a Turciei, avertizând că Ankara a abandonat statul de drept.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)

"Turcia se îndepărtează de statul de drept cu o viteză foarte mare", a declarat Merkel marţi într-o dezbatere televizată pe care a avut-o împreună cu rivalul ei de la Partidul Social Democrat (SPD) la funcţia de cancelar, în faţa parlamentarilor din Bundestag, în Berlin.

"De asemenea, vom propune - şi voi sugera ca acest lucru să aibă loc la reuniunea UE din octombrie - să discutăm despre viitoarele relaţii cu Turcia, inclusiv despre suspendarea sau încheierea discuţiilor privind aderarea", a afirmat aceasta.

"Voi cere să se ia o poziţie decisivă ... Dar trebuie să coordonăm şi să colaborăm cu partenerii noştri", a accentuat cancelarul.

Merkel a subliniat, de asemenea, hotărârea guvernului de a face tot posibilul pentru a asigura eliberarea a 12 cetăţeni germani reţinuţi în Turcia sub acuzaţii politice, dar pe care Berlinul îi consideră nevinovaţi.

Relaţiile germano-turce s-au răcit după ce Turcia a refuzat să permită deputaţilor germani să viziteze personalul militar de la baza aeriană Incirlik şi de la o altă bază din Konya, în Turcia, la începutul acestui an.

Anterior, Berlinul blocase vizitele unor înalţi oficiali turci ce doreau să se adreseze membrilor diasporei turce din Germania înainte de a vota la referendumul privind reformele constituţionale din Turcia, în luna aprilie.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut recent populaţiei turce din Germania să voteze împotriva cancelarului Merkel la viitoarele alegeri germane.

Totodată, Turcia afirmă că Germania a acordat azil ofiţerilor despre care se presupune că se află în spatele loviturii de stat din 2016.