Politicieni germani de top cer Uniunii Europene să facă presiuni asupra Turciei

Politicieni germani de rang înalt au cerut Uniunii Europene să suspende ajutoarele financiare acordate Ankarei şi să oprească negocierile privind un nou acord pentru uniunea vamală. Apelurile au venit în timp ce Berlinul a anunţat că un alt cetăţean german a fost arestat în Turcia.
Martin Schulz.
Martin Schulz. (AFP/Getty Images)

Martin Schulz, liderul social democraţilor germani (SPD), l-a acuzat duminică pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că a stabilit o tiranie politică şi a cerut Uniunii Europene să renunţe la orice negocieri viitoare privind extinderea uniunii vamale cu Turcia.

“Cât timp mai putem tolera cu adevărat un preşedinte care, pe plan intern, a pierdut deja orice simţ al proporţiei, şi care acum îşi pierde simţul cumpătării pe plan internaţional?”, a întrebat Schulz într-un interviu acordat reţelei germane de televiziune ARD. “Putem continua să acceptăm faptul că cetăţenii nevinovaţi suferă în închisori într-o ţară guvernată de tiranie?”

Conform guvernului german, 54 de cetăţeni germani se află în detenţie în Turcia, dintre care 10 din motive politice. Doi dintre deţinuţi sunt jurnalistul Deniz Yucel şi activistul pentru drepturile omului Peter Steudtner.

Schulz, principalul rival al cancelarului Angela Merkel şi al Uniunii Creştin - Democrate (CDU) în alegerile federale germane din luna septembrie, a avertizat că Germania va trebui să caute măsuri proprii extreme împotriva Turciei dacă Erdogan refuză să coopereze.

O măsură va fi suspendarea tuturor discuţiilor privind extinderea uniunii vamale a Turciei cu Uniunea Europeană. Ankara nu şi-a ascuns ambiţiile de a-şi amplifica accesul pe piaţa UE pentru companiile turce şi vede aranjamentul actual, stabilit în 1995, ca fiind prea restrictiv.

Horst Seehofer, liderul Uniunii Social - Creştine (CSU), partidul partener al CDU la guvernare în statul german Bavaria, a cerut Uniunii Europene să îngheţe toate ajutoarele financiare către Turcia.

“Plăţile care urmăresc să pregătească Turcia pentru aderarea la UE trebuie imediat suspendate”, a declarat el, luni, grupului media german Funke.

Turcia este programată să primească aproximativ 4,5 miliarde de euro pentru perioada cuprinsă între 2014 şi 2020. Banii au scopul de a ajuta instituţiile statului turc să se ridice la un standard european şi, în cele din urmă, să ajute Ankara să devină membru al blocului.

Ministrul german de Externe Sigmar Gabriel s-a alăturat corului de condamnări îndreptate împotriva Ankarei, dar a avertizat că orice acţiune prea drastică va servi doar întăririi poziţiei lui Erdogan.

În timpul unei conferinţe de presă desfăşurate duminică în Berlin, Gabriel a declarat că ar fi greşită suspendarea totală a discuţiilor pentru aderarea Turciei la UE, din moment ce “Erdogan aşteaptă exact acest lucru”.

“[Erdogan] va putea apoi să îşi susţină noţiunea că Europa întoarce spatele Turciei. El înfruntă atât de multe probleme în ţară încât trebuie să ia în vizor un inamic străin”.

În ultimele câteva săptămâni, Gabriel a adoptat o abordare mai dură împotriva Ankarei. În luna iulie, el a avertizat cetăţenii germani să manifeste o prudenţă extremă atunci când călătoresc în Turcia şi a sfătuit companiile germane să nu investească şi să nu facă afaceri în această ţară.

Ministerul german de Externe a recunoscut duminică faptul că un alt cetăţean german se află în detenţie în Turcia din luna aprilie. Cazul nu a fost raportat în Germania decât atunci când ziarul Bild am Sonntag a publicat povestea.

Se cunosc puţine informaţii despre persoana reţinută. David B., în vârstă de 55 de ani, din oraşul nordic Schwerin, s-a aflat în pelerinaj în Ierusalim înainte să fie arestat în sud-estul Turciei. În timp ce motivele arestării sale încă nu au fost dezvăluite, se crede că el a locuit cu o familie kurdă în timp ce călătorea prin Istanbul.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a afirmat că David B. a primit consiliere din partea Ambasadei germane în Ankara.